Kijev spreman da potpiše ugovor o gasu s Moskvom bez uslovljavanja

© Sputnik / Ivan Rudnev / Uđi u bazu fotografijaGasna kompresorska stanica na beloruskom delu gasovoda "Jamal-Evropa".
Gasna kompresorska stanica na beloruskom delu gasovoda Jamal-Evropa. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kijev je spreman da potpiše novi ugovor o tranzitu ruskog gasa bez prethodnog rešavanja pitanja o kompenzaciji od tri milijarde dolara koju je ruskom „Gaspromu“ naložio Stokholmski sud, saopštio je direktor ukrajinske kompanije „Naftogas“ Andrej Koboljev.

„Nijedan ugovor od onih koje smo predložili i koje smo razmatrali na pregovorima neće zavisiti od gašenja duga ’Gasproma‘ pred ’Naftogasom‘ Ukrajine“, rekao je on za radio-stanicu „Novo vreme“.

Prema njegovim rečima, Kijev je spreman da potpiše sporazum „bez rešavanja starih problema“.

Direktor „Naftogasa“ je naveo da je ukrajinska strana predložila nekoliko varijanti ugovora.

On je dodao da je potpisivanje sporazuma o tranzitu gasa kroz Ukrajinu malo verovatno zbog rokova, zbog čega se sada na pregovorima razmatra hibridna varijanta koju je predložio Kijev.

Koboljev je naveo da je za potpisivanje ugovora o tranzitu gasa potrebno mesec dana.

Situacija u vezi s ugovorom

Postojeći ugovor o isporuci i tranzitu gasa ističe krajem godine. Moskva i Kijev vode bilateralne pregovore, kao i pregovore u trilateralnom formatu, u kojima učestvuje Evropska komisija, radi zaključivanja novog ugovora.

Devetnaestog decembra je održan sastanak u Nemačkoj, nakon kojeg je potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič izjavio da su strane postigle „principijelni sporazum“. Danas su predstavnici „Gasproma“ i „Naftogasa“ predložili da se pregovori o gasu vode u Minsku.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala