Nema kompromisa dok Priština preti ratom

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sve dok Priština preti ratom ukoliko Srbija ne prizna Kosovo i dok odbijaju sve naše predloge, nemoguće je postići kompromisno rešenje, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Na pitanje Sputnjika kako komentariše predlog bivšeg šefa CIA za Balkan Stivena Mejera da je rešenje za KiM dogovor Beograda i Prištine oko podele teritorije duž Ibra, Dačić je podsetio da je i on to „odavno predlagao“.

Bespredmetan razgovor o kompromisu

„Naravno, to su sve bili moji lični predlozi, o tim stvarima treba otvoreno razgovarati na ozbiljan i kompetentan način i treba razgovarati u formatu koji o tome može da odlučuje. Pošto dijaloga trenutno nema, mislim da je bespredmetno sada iznositi bilo kakve ideje o kompromisu ako nema druge strane sa kojom može da se razgovara. Čuli ste da oni ne prihvataju nikakve kompromisne predloge, čuli ste da kažu da će ukoliko mi ne priznamo Kosovo izbiti rat i u takvim uslovima se zaista ne može pregovarati, dogovarati, niti predlagati bilo kakvo kompromisno rešenje“, rekao je Dačić.

Srpski ministar je dodao da Priština ne shvata da se njihova pozicija u međunarodnim odnosima veoma promenila, s obzirom da je Srbija pojačala svoju poziciju i da su aktivnosti predsednika Aleksandra Vučića na međunarodnoj sceni i razgovori sa mnogim svetskim liderima doveli do toga da ima mnogo više razumevanja za Srbiju.

CIA - Sputnik Srbija
Bivši šef CIA: Sve na severu da pripadne Srbiji, a sve južno od Ibra Kosovu

„Takođe, 17 zemalja je povuklo priznanje Kosova, o tome je danas i Sergej Lavrov govorio i javno na sastanku mi je odao priznanje zbog toga. On kaže da su na početku tog procesa Albanci govorili da ima 116 zemalja, a sad Albanija kaže da ima samo 98 zemalja koje priznaju Kosovo, a pritom je i taj broj neizvestan. Ja kažem da ih ima mnogo manje. Tako da se situacija mnogo promenila, a oni misle da su i dalje miljenici međunarodne zajednice, ali da bi se došlo do nekog kompromisnog rešenja, na njih moraju da izvrše pritisak oni koji su ih i stvorili“, naglasio je Dačić.

Žalba Vljore Čitaku

Prijava koju je predstavnica Prištine u SAD Vljora Čitaku podnela protiv njega, nije dospela na dnevni red Saveta bezbednosti UN, jer su se tome usprotivile Rusija i Kina, rekao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Vljora Čitaku je prošlog meseca podnela prijavu zbog toga što je srpski ministar javno pokazao njenu krštenicu iz 1990. godine da bi dokazao da su dokumenta Albancima izdavana i na srpskom i na albanskom jeziku.

Vljora Čitaku, ambasadorka tzv. Kosova u SAD - Sputnik Srbija
Igra prestola na albanski način: Tačijeva šaptačica ponovo se ostrvila na Srbe

„U prošlom mesecu je predsedavajući bila Velika Britanija, a pošto Vljora Čitaku sa njima ima dobre odnose, žalila se što sam ja to iznosio u Savetu bezbednosti, iako ona na svakoj sednici na veoma ciničan način optužuje Srbiju za razne izmišljotine kao što je kolonizacija, pa priča da je borba Kosova za slobodu u stvari dekolonizacija, govori o navodnom silovanju 20.000 Albanki, priča o genocidu itd. Pokazujući njen izvod, njenu krštenicu, ja nisam hteo da manipulišem njenim ličnim podacima, te lične podatke niko nije ni video na tom papiru, ja samo govorim o tome da je ona i dalje zvanično državljanin Srbije. Ako neko ne želi više da bude državljanin Srbije, treba da zatraži otpust iz državljanstva Srbije, a ona to nije uradila“, ispričao je Dačić, odgovarajući na pitanje Sputnjika o ovom slučaju.

Ako je Kosovo nezavisno, šta će mu Srbija

Dačić navodi da je na stolu Ministarstva spoljnih poslova Srbije i u konzularnim odeljenjima širom sveta uvek hrpa zahteva Albanaca po raznim statusnim pitanjima.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Dačić: „Sa diplomatama — diplomatski. Kad neko tebe kamenom, ti njega cvetom, ali sa saksijom“

„Ako je Kosovo zaista nezavisna država, šta oni imaju s nama?! Na primer, ako neko hoće da ima nemačko državljanstvo, on mora da odnese potvrdu da se odjavio iz državljanstva Srbije. Zašto to traži Nemačka? Što ne traži samo potvrdu sa Kosova? Zbog njene žalbe je Velika Britanija htela da pošalje pismo našoj misiji, gde bi se osudilo to što sam ja uradio, ali su Rusija i Kina bile protiv toga, tako da do toga nije došlo. To je istina o svemu što se desilo. Međutim, zaprepašćujuće je da posle svih laži koje je izrekla o Srbiji i srpskom narodu, ona žali na moje ponašanje, na demantovanje laži koje iznosi svakoga dana“, rekao je srpski ministar.

Dačić je naglasio da Srbija ne kaže da Albanci sa KiM ne treba da imaju srpsko državljanstvo, već da samo konstatujemo da ga imaju, zato što oni tvrde da su oni nezavisna država.

„Pa, kakva ste vi nezavisna država kada imate naše pasoše?!“, postavio je retoričko pitanje srpski ministar.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala