Sputnjik na licu mesta: Moskva posle napada na FSB /video/

© Sputnik / Olivera IkodinovićPripadnik policije u blizini sedišta FSB nakon pucnjave u Moskvi
Pripadnik policije u blizini sedišta FSB nakon pucnjave u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ispred sedišta Federalne službe bezbednosti (FSB) u centru Moskve, sve je mirno. Panike nema iako se danas dogodila pucnjava u kojoj je ubijen jedan pripadnik FSB a petoro ljudi ranjeno. Mesto je ograđeno policijskom trakom, a primetan je veći broj policijskih vozila.

Na terenu je i nekoliko novinarskih ekipa, ruskih i stranih televizija. Novinarka televizije „Zvezda“, ruskog Ministarstva odbrane, rekla je Sputnjiku da je na lice mesta izašla odmah nakon što je objavljena vest o pucnjavi.

„Mi nismo čuli pucnjavu. Ja sam ovde od 18.30 i nije bilo nikakve pucnjave kada sam stigla, sve je već bilo ograđeno i u tom trenutku su stigli pripadnici bezbednosnih snaga, koji su munjevito sproveli  operaciju. Veoma brzo su reagovali, ogradili mesto događaja i, kako govore očevici, sve ljude su brzo uveli u zgradu i tek sad ih puštaju“.

Pojedini ruski mediji ovaj slučaj su klasifikovali kao teroristički napad, dok drugi incident povezuju sa provokacijom uoči Dana radnika organa bezbednosti Rusije, koji se obeležava 20. decembra.

© Sputnik / Olivera IkodinovićSaobraćaj u blizini sedišta FSB nakon pucnjave u Moskvi
Sputnjik na licu mesta: Moskva posle napada na FSB /video/ - Sputnik Srbija
Saobraćaj u blizini sedišta FSB nakon pucnjave u Moskvi

Ruski Istražni komitet pokrenuo je istragu, a ruski predsednik Vladimir Putin obavešten je o incidentu. Putin je, kako pričaju novinari, u vreme pucnjave bio u Državnom kremaljskom dvorcu, gde je prisustvovao koncertu organizovanom upravo u čast sutrašnjeg praznika organa bezbednosti.

„Prema zvaničnim saopštenjima FSB-a, nije bilo klasifikacije terorističkog napada. Prosto, naoružan čovek je napao, on je neutralisan“, rekla je novinarka TV „Zvezde“.

Tokom dana je bilo raznih spekulacija o broju žrtava i napadača, kao i motivima, ali ruska novinarka ističe da se ona oslanja samo na zvanične informacije FSB, koji govore o tome da je bio „jedan napadač sa automatskom puškom, da je on likvidiran i da je u toku utvrđivanje njegovog identiteta“.

© Sputnik / Olivera IkodinovićSaobraćaj u blizini sedišta FSB nakon pucnjave u Moskvi
Sputnjik na licu mesta: Moskva posle napada na FSB /video/ - Sputnik Srbija
Saobraćaj u blizini sedišta FSB nakon pucnjave u Moskvi

Ulaz i izlaz iz metro stanice Lubjanka, na kojoj se nalazi zgrada FSB-a, večeras je bio zatvoren dok su okolne radnje uobičajeno radile, uključujući i tržne centre. Prilaz zgradi FSB dopušten je samo policiji i pripadnicima bezbednosnih službi. 

Iako su vest o incidentu preneli svi ruski mediji, mnogi prolaznici su zastajali i interesovali se šta se uopšte dogodilo.

Zgrada FSB se nalazi nedaleko od Kremlja i Crvenog trga, ali se saobraćaj u samom centru Moskve odvija nesmetano. Za automobile su zatvorene samo pojedine ulice oko same zgrade FSB.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala