Sada i zvanično: Za Škotsku su sve mogućnosti otvorene

© AP Photo / Neil HannaNikola Stardžen
Nikola Stardžen - Sputnik Srbija
Pratite nas
Škotska premijerka Nikola Stardžen izjavila je danas da će razmotriti sve razumne mogućnosti ako britanski premijer Boris Džonson pokuša da je spreči da organizuje novi referendum o nezavisnosti Škotske.

Partija Stardženove koja se zalaže za nezavisnost Škotske i protiv izlaska iz EU, Škotska nacionalna partija (SNP), na parlamentarnim izborima osvojila je 48 od 59 poslaničkih mesta u Škotskoj, što, kako je navela, predstavlja podršku njenom planu za održavanje referenduma, preneo je Tanjug pozivajući se na Rojters.

Međutim, agencija podseća da se referendum ne može održati bez pristanka vlade u Londonu.

Stardženova je rekla da će uputiti pismo Džonsonu, u kojem će od njega zatražiti da počnu pregovore o transferu vlasti u vezi s održavanjem referenduma iz Londona na Edinburg.

„Često mi se postavlja pitanje: ’Šta ćete uraditi ako Boris Džonson kaže ne?‘ Kao što sam već rekla, razmotriću sve razumne opcije za obezbeđivanje prava Škotske na samoopredeljenje“, istakla je škotska premijerka.

Prema njenim rečima, referendum mora biti legalan i mora biti prihvaćen kao legitiman u Škotskoj i ostatku Velike Britanije, kao i u Evropskoj uniji i široj međunarodnoj zajednici.

Škotska je na referendumu održanom 2014. godine odbacila opciju nezavisnosti sa 55 procenata građana koji su se izjasnili za ostanak u Velikoj Britaniji i 45 koji su bili za nezavisnost.

Džonson je izjavio da neće dozvoliti održavanje drugog referenduma u Škotskoj, jer je o tome odlučeno 2014. godine.

Stardženova navodi da su se okolnosti promenile od 2014. godine, uglavnom zbog toga što je većina Škota glasala za ostanak u Evropskoj uniji na referendumu 2016. godine, dok se cela zemlja u celini izjasnila za izlazak.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala