RUSADA će se žaliti na odluku VADA

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaTabla na ulazu u zgradu Ruske antidoping organizacije (RUSADA)
Tabla na ulazu u zgradu Ruske antidoping organizacije (RUSADA) - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruska antidoping agencija (RUSADA) uložiće žalbu na odluku Svetske antidoping agencije (VADA) o tome da ruska agencija ne poštuje svetski antidoping kodeks, saopštio je predsednik Nadzornog saveta RUSADA Aleksandar Ivlev.

„Nadzorni savet ima pravo da daje preporuke skupštini RUSADA. Postoje određena neslaganja u pristupima, ali mi smo u kontaktu sa svim organizacijama, uključujući i VADA. Očekujemo da će Rusija ostati u sportskom ekosistemu“, rekao je Ivlev nakon zasedanja saveta.

On je istakao da se ne slaže sa odlukom Izvršnog komiteta Svetske antidoping agencije, jer ne treba primenjivati kolektivnu kaznu i na „čiste“ sportiste.

Tabla na ulazu u zgradu Ruske antidoping organizacije (RUSADA) - Sputnik Srbija
Svetska antidoping agencija predala Rusiji 15 slučajeva nakon ponovne provere doping uzoraka

Prema njegovim rečima, njihovi argumenti u sporu sa VADA prilično su jaki.

„Smatramo da su naši argumenti prilično snažni, ali ne želim da dajem prognoze. Pravna pitanja se rešavaju prema utvrđenim pravilima“, objasnio je Ivlev.

Na pitanje da li Olimpijski komitet Rusije (OKR) može podneti žalbu na rešenje VADA, Ivlev je istakao da se OKR, Paraolimpijski komitet ili fizička lica na koje se odnosi odluka VADA, mogu pojaviti u sporu kao treća lica.

Preporuke o neslaganju sa odlukom Izvršnog komiteta VADA biće predstavljene na skupštini RUSADA za 10-15 dana.

Izvršni odbor VADA je 9. decembra jednoglasno usvojio preporuke Odbora za usklađenost sa propisima agencije VADA (CRC) i suspendovao ruske sportiste sa učešća na međunarodnim sportskim takmičenjima, uključujući i Olimpijske i Paraolimpijske igre, i to u naredne četiri godine. Dozvolu za takmičenje dobiće samo „čisti“ sportisti iz Rusije koji će se takmičiti u neutralnom statusu bez zastave zemlje. Takođe je navedeno da RUSADA ne ispunjava svetski antidoping kodeks.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala