Putin obećao podršku Sputnjiku u svim državama

© Sputnik / Igorь Russak / Uđi u bazu fotografijaSputnjik studio
Sputnjik studio - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlasti Rusije će učiniti sve kako bi podržale rad Sputnjika u Estoniji i drugim državama gde je on prisutan, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na godišnjoj konferenciji za štampu.

„Mi ćemo raditi sve kako bismo vas podržali, gde god da se nalazite, ali merama koje neće naškoditi našim međudržavnim odnosima“, obećao je predsednik Rusije.

On je osudio pritisak na novinare Sputnjika u Estoniji, ali je istovremeno rekao da preduzimanje kontramera na državnom nivou nema mnogo efekta.

„Vi ste ti koji činite mnogo, pokušaji vlasti te zemlje da vas ometaju u radu ne smeju da ostanu neprimećeni“, rekao je Putin.

On je dodao i da ga čudi ono što se dešava u Estoniji.

Velika konferencija Vladimira Putina - Sputnik Srbija
Putinova godišnja konferencija: Četiri sata s ruskim predsednikom /iz minuta u minut/

„Rusiju na Zapadu optužuju za pritisak na medije, a ipak — evropske zemlje rade to isto. To je poseban cinizam“, naglasio je Putin.

On je rekao i da ne treba dodatno podsticati one koji žele da se odnosi dveju zemalja pogoršaju:

„Zato je potrebno obezbediti mogućnost da se prenese istina u zemljama koje se boje objektivnih informacija“.

„Potrebno je obezbediti mogućnost da novinari rade u onim zemljama koje se boje vašeg uticaja“, objasnio je ruski predsednik.

Estonske vlasti prete krivičnim postupkom zaposlenima u estonskoj redakciji Sputnjika ako oni do 2020. godine ne prekinu da rade za MIA „Rusija sevodnja“.

Zaposleni u estonskoj redakciji Sputnjika dobili su pisma iz policije i pravosudnih organa sa direktnim pretnjama da će protiv njih biti pokrenut krivični postupak. Kao razlog za to se navode sankcije koje je EU uvela 17. marta 2014. godine protiv jednog broja pravnih i fizičkih lica zbog situacije u Ukrajini.

Kako se navodi, poslednjih meseci zaposleni u estonskom Sputnjiku više puta su pozivani u policiju na informativne razgovore, tokom kojih im je preporučeno da napuste agenciju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala