Evropske organizacije treba da se same raspuste ako ne mogu da zaštite novinare Sputnjika

© Sputnik / Vitaly Belousov / Uđi u bazu fotografijaGlavna urednica RT-a i Sputnjika Margarita Simonjan
Glavna urednica RT-a i Sputnjika Margarita Simonjan  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Glavna urednica MIA „Rusija sevodnja“ i televizije RT Margarita Simonjan posavetovala je evropskim organizacijama koje su odgovorne za slobodu govora da se same raspuste ako ne uspeju da primoraju vlasti Estonije da se suzdrže od pretnji novinarima Sputnjika.

„U Estoniji zvanično prete da će zatvarati naše novinare, ako do Nove godine ne daju otkaz. Ako OEBS, Evropski sud za ljudska prava i drugi koji odgovaraju za slobodu govora u Evropi ne zaustave vlasti ove države, savetujem im da se same raspuste“, napisala je Simonjanova na svom kanalu na Telegramu.

Čitav intervju sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom možete čuti na talasima Radija Novosti u sredu u 17 časova u emisiji #SvetSaSputnjikom, koju zajednički realizuju Radio Sputnjik i Radio Novosti. Tema emisije biće Svet i Evropa posle varvarskih terorističkih akata u Parizu i rat protiv Islamske države, koja je preuzela odgovornost za taj napad. Da li je ovo treći svetski rat? Može li ga civilizovani svet dobiti? Kako i po koju cenu? O ovim pitanjima i o tome kako se sve to odražava na bezbednosnu situaciju na Balkanu i u Srbiji razgovaraćemo i sa prvim direktorom BIA Andrejom Savićem i profesorom na Pravnom fakultetu Milošem Jovanovićem. - Sputnik Srbija
Moskva: Estonija sprovodi otvoreni progon agencije Sputnjik

Juče je objavljeno da estonske vlasti prete krivičnim postupkom zaposlenima u estonskoj redakciji Sputnjika ako oni do 2020. godine ne daju otkaz u ovoj agenciji.

MIA „Rusija sevodnja“, čiji je deo Sputnjik, namerava da se tim povodom obrati UN, OEBS-u, Savetu Evrope, Unesku i Evropskom sudu za ljudska prava.

Vlasti baltičkih zemalja više puta su ometale rad ruskih medija, uključujući i MIA „Rusija sevodnja“. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je saopštilo da takvi postupci govore o jasnim znacima koordinirane akcije između Vilnjusa, Rige i Talina, i jasno pokazuju šta u praksi znače demagoške izjave o njihovoj privrženosti principima demokratije i slobodi govora.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala