Na Svetoj gori pronađene ženske kosti: Vekovima zabranjeno da tamo kroči ženska noga

CC BY-SA 3.0 / Aroche / Manastir Pantokrator
Manastir Pantokrator - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na Svetoj gori, gde je ženama vekovima zabranjen pristup, arheolozi su otkrili kosti žene na teritoriji manastira Pantokrator.

​Kako piše portal „Lajv sajens“, a prenose „Večernje novosti", američki antropolog Loran Vin Antikas pozvana je na Atos kako bi ispitala kosti pronađene ispod kapele Svetog Atanasija pokraj zidina manastira Pantokrator na Svetoj gori.

Nakon višemesečnog ispitivanja uzoraka, zaključila je da kosti po veličini i obliku pripadaju ženi i da su tu sahranjene drugi put, što znači da su pažljivo prenesene sa prvobitnog mesta na kom je sahranjena.

Nadležni u manastiru zamolili su da se još jednom ovakve tvrdnje ispitaju najsavremenijom tehnologijom, jer je teško objasniti ko je uopšte ta žena i kako su se njene kosti našle na Svetoj gori.

Manastir svetog Pantelejmona na Svetoj Gori - Sputnik Srbija
Raskol kakav se ne pamti: Hoće li Rusi moći da se mole na Svetoj gori

Jedino moguće objašnjenje je da su u vreme divljanja pirata na Egeju monasi otvarali vrata manastira ženama koje su tu nalazile utočište, iako je to bilo veoma retko.

Grčki mediji pak pišu da je car Dušan Nemanjić, bežeći od nevolja, svoju suprugu Jelenu Kantakuzin odveo na Svetu goru, ali da su za sve vreme njenog boravka tamo bili postavljeni tepisi po kojima je hodala, kako nikada ne bi dodirnula zemlju.

Osim kosti ove žene, pronađeni su ostaci još sedam osoba, a po načinu na koji su sahranjeni jasno je da se radi o važnim ličnostima tog doba.

U narednih nekoliko meseci laboratorija naučnog centra „Demokrit" imaće za cilj da sazna ko su bili ovi ljudi i kako su se posmrtni ostaci jedne žene našli na ovoj planini.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala