Tramp u pismu Pelosijevoj: Opoziv je rat protiv američke demokratije

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteZgrada američkog Kongresa u Vašingtonu
Zgrada američkog Kongresa u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp je, uoči očekivanog opoziva u Predstavničkom domu, uputio oštro pismo Nensi Pelosi, optuživši je za objavljivanje „otvorenog rata američkoj demokratiji“ i uporedivši proces impičmenta sa suđenjem vešticama iz Salema.

Tramp pismom upućenom Pelosi, predsedavajućoj Predstavničkog doma američkog Kongresa, najverovatnije neće promeniti ishod današnjeg glasanja.

„Umanjili ste važnost veoma ružne reči — opoziv“, naveo je Tramp u pismu od šest strana, uz ocenu da su „pravičniji proces imali optuženi u slučaju suđenja vešticama iz Salema“, prenosi Bi-Bi-Si.

Tramp je optužio demokrate i za „nelegalan, stranački pokušaj puča“ dok pokušavaju da ga smene sa položaja.

Američki predsednik pismo je uputio u utorak dok su demokrate i republikanci u Predstavničkom domu raspravljali o smernicama za debatu pre glasanja o opozivu.

„To nije ništa više do nelegalni, stranački pokušaj puča, koji će, na osnovu nedavnog raspoloženja, propasti na biralištima“, napisao je Tramp, aludirajući na predsedničke izbore naredne godine, i optužio demokrate da „nastavljanjem nevažećeg procesa opoziva“ krše odanost Ustavu i proglašavaju „otvoren rat američkoj demokratiji“.

Tramp je takođe optužio demokrate za „izvrtanje pravde i zloupotrebu položaja“ zbog napora da ga smene sa položaja.

On je ponovio da nije uradio ništa pogrešno kada je tražio od strane zemlje da istraži političke rivale i napao je demokrate što se fokusiraju na opoziv, a ne na neka druga pitanja.

Američki predsednik poručio je da ne veruje da će njegovo pismo promeniti nešto, ali da iznosi svoje primedbe „zbog istorije“.

Očekuje se da će Predstavnički dom, u kojem većinu imaju demokrate, glasati za Trampov opoziv. To, međutim, ne znači automatsku smenu predsednika, već se o tome odlučuje na suđenju u Senatu, koji kontrolišu republikanci.

Republikanski senatori podržavaju Trampa i malo je verovatno da će glasati za njegovu smenu.

Lider većine u Senatu Mič Mekonel ocenio je ranije da Predstavnički dom ne bi trebao da glasa za opoziv Trampa, uzimajući u obzir „manjkavosti“ u celom slučaju.

Mekonel je odbacio i zahtev lidera demokrata Čaka Šumera da na suđenju u Senatu, između ostalih, svedoče i šef kabineta Bele kuće Mik Malvejni i bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton.

„Nije posao Senata da očajnički traga za načinima da se dođe do presude da je kriv. Ako je slučaj demokrata toliko pun nedostataka i toliko tanak, odgovor nije da sudija i porota to reše u Senatu“, rekao je Mekonel i dodao da „brzopleta“ istraga demokrata o opozivu nije došla ni blizu „do praga za opoziv jednog izabranog predsednika, a kamoli za njegovu prvu smenu u američkoj istoriji“.

Mekonel je kasnije na konferenciji za novinare izjavio da opoziv nije sudski, već politički proces, i da on nije neutralan kada je reč o tome da li bi Tramp trebalo da bude smenjen sa položaja predsednika.

Šumer je rekao da je suđenje bez svedoka „prevara“, i poručio je da Mekonel želi da Senat da pomogne u „zataškavanju“.

Demokrate optužuju Trampa da je zloupotrebio položaj kada je od Ukrajine tražio da istraži bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena, jednog od favorita za osvajanje predsedničke nominacije Demokratske stranke. Američki predsednik optužen je i za opstrukciju istrage Kongresa o tom pitanju.

Tramp odbacuje optužbe i tvrdi da je reč o prevari. U utorak je na svom profilu na Tviteru napisao da je reč o „prevari demokrata“, a sebe je nazvao „najomiljenijim predsednikom“.

„Ne brinite, nisam uradio ništa pogrešno. U stvari, oni su uradili“, napisao je Tramp.

​Tramp će biti na povoljnijem terenu u Senatu, koji bi trebalo da u januaru razmotri optužbe protiv predsednika, o čijoj smeni se odlučuje dvotrećinskom većinom.

Republikanci imaju 53 od 100 mesta u Senatu, i najmanje 20 republikanskih senatora bi zajedno sa svim demokratama trebali da glasaju za Trampovu smenu. Ni jedan republikanski senator nije do sada nagovestio da je spreman da to uradi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala