Teleskop NASA snimio objekat iz drugog sistema međuzvezdanog prostora /foto/

© Depositphotos.com / Shad.offSpiralna galaksija
Spiralna galaksija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Agencija NASA objavila je fotografije misterioznog objekta koji je nazvala 2I/Borisov, a snimio ga je svemirski teleskop „Habl“.

Na fotografiji se vidi kometa ispred udaljene spiralne galaksije, prenosi „Independent“.

Ova fotografija, kako se navodi, prikazuje kometu na putu kroz Sunčev sistem dok se vraća nazad u međuzvezdani prostor.

Kometu 2I / Borisov prvi put je primetio u avgustu krimski astronom amater, po kojem je ona i dobila ime. Tada je izazvala veliku pažnju širom sveta.

Naučnici su brzo utvrdili da je to drugi međuzvezdani objekat za koji se zna da je posetio naš Sunčev sistem, nakon čuvene „Oumuamua“, koja je bila prva kometa koja je ušla u naš solarni sistem.

​Od tada naučnici fotografišu kometu kako se približava Zemlji, da bi je bolje sagledali. Prva zapažanja sa „Habla“ stigla su u oktobru, a nove slike nastale su u novembru i decembru. Ove fotografije nude bolji pregled veličine i drugih detalja ovog posetioca.

U momentu kada je fotografija snimljena objekat je bio udaljen 326 miliona kilometara od Zemlje, prenosi B92.

„’Habl‘ nam daje najbolju sliku o njenoj, ali i veličini samog jezgra ove velike komete“, rekao je Dejvid Dževit, profesor planetarne nauke i astronomije na Univerzitetu Kalifornija u Los Anđelesu, čiji je tim snimio najbolje i najoštrije fotografije ove prve međuzvezdane komete.

„Iznenađujuće, naše ’Habl‘ fotografije pokazuju da je jezgro ove komete 15 puta manje nego što su ranija istraživanja sugerisala. Radijus je manji od pola kilometra. Ovo je važno jer nam znanje o veličini pomaže da odredimo ukupan broj i masu takvih objekata u Sunčevom sistemu i Mlečnom putu. Borisov je prva poznata međuzvezdana kometa, a mi bismo želeli da znamo koliko ima drugih“, zaključio je ovaj profesor.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala