Sad bi i Priština da tuži Srbiju za genocid, ali joj nedostaje ključni „papir“

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaPriština, tokom proslave 10 godina tzv. nezavisnosti tzv. Kosova
Priština, tokom proslave 10 godina tzv. nezavisnosti tzv. Kosova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Priština ne može da tuži Srbiju za genocid, jer nije priznata država, ali može da podnese krivične prijave protiv Srba za konkretna krivična dela.

Specijalni sud koji je osnovan, kako se verovalo, da procesuira zločine koje je počinila teroristička OVK sada bi mogao da bude „novi Hag“ za mnoge srpske vojnike i policajce koji su branili državu od terorista na Kosmetu.

Odlazeći ministar spoljnih poslova privremenih kosovskih institucija Bedžet Pacoli predao je Specijalnom tužilaštvu dokumenta o navodnim „ratnim zločinima i genocidu koji je Srbija sprovela nad Albancima na Kosovu“.

U tom ministarstvu privremenih prištinskih institucija uvereni su da će upravo ta dokumenta dovesti pred sud čak i srpskog ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića.

Kosovu nedostaje „papir“ da je država

Da li se „dokazi“ koje je Priština podnela za genocid protiv Srbije mogu pravno upotrebiti, s obzirom da u ovom slučaju deo države tuži deo sopstvene države i kakav može biti odgovor Beograda?

Bivši sudija, a sada advokat Goran Petronijević napominje da bi trebalo razlikovati dokaze koje je Priština podnela sudu za pojedinačna krivična dela, koje Specijalno tužilaštvo može da procesuira, od dela genocida za koje taj sud nije ni nadležan.

„Tužilaštvo može da postupa u svakom slučaju kada dobije dokumentaciju o izvršenju krivičnog dela. Statut tog suda privremenih kosovskih institucija je takav da pred njim može da odgovara svako fizičko lice koje je počinilo krivično delo u periodu od 1998. do 2000. godine, bilo da je reč o ubistvu ili bilo kojem drugom delu iz povrede ratnog i humanitarnog prava“, objašnjava Petronijević.

On dodaje da je nadležnost tog Suda ograničena samo za prostor dešavanja. Dakle, to je Kosovo i Metohija, na naznačeni period od te tri godine, a ne za etničku pripadnost. Kada je reč o tužbi za genocid protiv Srbije, Petronijević kaže:

„Ne može deo države da tuži državu za genocid pred Tužilaštvom koje nije ni nadležno za genocid. Državu Srbiju mogu da tuže za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, ali Kosovo nema kapacitet države da bi moglo da učini tako nešto. Kosovo nije međunarodno priznato i ne može da tuži Srbiju“, objašnjava naš sagovornik.

Sto puta rečena laž postaje istina

Prema njegovim rečima, Specijalni sud koji funkcioniše u Hagu je kosovski sud koji ima nadležnost da procesuira svakog pojedinca ako je izvršio krivično delo. On dodaje da se ne zna tačno ni šta je od dokumenata poslato u Hag, ni da li će ona biti razmatrana kao validna. Naš sagovornik zaključuje da ovo sa „novim dokazima“ sigurno nije ideja Prištine, već njihovih mentora, čiji je cilj pritisak na Srbiju.

Nebojša Čović, bivši šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, napominje da Beograd ne bi trebao da reaguje na nove provokacije Prištine. Prema njegovim rečima, ovo je nešto što je već viđeno.

„Oni su u Prištini u potpunom haosu, a sada bi na neki način da skrenu pažnju javnosti, vraćajući se na kraj devedesetih godina prošlog veka, a otišli su i dalje tvrdnjom da je srpska strana falsifikovala dokumenta u vezi sa istragom Dika Martija“, kaže Čović.

Razlozi zbog čega se sve ovo dešava, prema Čovićevom mišljenju, leže u tome jer je brojka raznih komandanta i ostalih pripadnika terorističke OVK koje je Specijalno Tužilaštvo ispitalo za zločine koje su počinjeni nad Srbima i ostalim nealbancima — prešla 100.

„Oni pokušavaju metodom — hiljadu puta ponovljena laž može postati istina — da sve ove svoje laži proguraju kao istinu. To su već izgovorene laži koje niko nije shvatio ozbiljno, od one da su Srbi silovali 20.000 žena do one da su Srbi ubili ne znam ni sam koliko albanske dece… Sve su to laži!“, tvrdi Čović.

Pacoli je ranije izjavio da postoji 10.000 stranica dokumentacije sa dokazima o ratnim zločinima koje je Srbija navodno počinila na Kosovu, a kojima do sada niko nije imao pristup.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala