Ruski general: NATO se sprema za veliki vojni sukob

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaZastava Rusije na zgradi Ministarstva odbrane u Moskvi
Zastava Rusije na zgradi Ministarstva odbrane u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vojne vežbe NATO-a u baltičkim zemljama, Poljskoj, kao i u vodama Crnog i Baltičkog mora, ukazuju na činjenicu da se Alijansa priprema za sukob velikih razmera, izjavio je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov, obraćajući se stranim vojnim atašeima.
„U baltičkim zemljama i Poljskoj, na Crnom i Baltičkom moru intenziviraju se vojne aktivnosti bloka. Njihovi scenariji ukazuju na ciljanu pripremu NATO-a za razmeštanje svojih snaga u velikom vojnom sukobu“, rekao je Gerasimov, a prenosi portal „Crvena zvezda“.

On je napomenuo da blok promoviše tezu o „ruskoj vojnoj pretnji“, tumačeći svaki postupak Rusije za osiguravanje bezbednosti ili svaki planirani transparentni događaj u oblasti vojne izgradnje kao „pretnju miru“.

„U doktrinarnim dokumentima Brisela Rusija ima status protivnika“, naglasio je general.

Na poslednjem samitu NATO-a u Londonu je objavljeno da je završeno formiranja snaga i sredstava visoke gotovosti u sklopu inicijative „četiri-trideset“.

„Najavljeno je i značajno povećanje efikasnosti prebacivanja trupa i snaga na ’istočno krilo‘ Alijanse“, dodao je Gerasimov.

„Kako bi se osigurala dominacija u svemiru, na samitu je odlučeno da se svemir prizna za posebnu oblast vođenja ratnih dejstava paralelno sa kopnom, vazduhom, morem i sajber-prostorom“, dodao je general, podsećajući da se nastavlja raspoređivanje američkih snaga protivraketne odbrane u Evropi.

Gerasimov je podsetio i da su od 2016. godine zemlje-članice Saveza povećale rashode za odbranu za 130 milijardi dolara, a planira se da se do 2024. godine povećaju za 400 milijardi dolara. On je naglasio da akcije Alijanse povećavaju tenzije i smanjuju nivo bezbednosti na liniji dodira između Rusije i NATO-a.

Saradnja sa NATO-om i kontrola nuklearnog naoružanja

Gerasimov je rekao da smatra potrebnim da se obnovi saradnja između Rusije i NATO-a za rešavanje nagomilanih problematičnih pitanja.

„Smanjivanje rizika od opasnih incidenata u vojnoj oblasti trebalo bi da ostane najvažnije područje dijaloga između Rusije, s jedne, i Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a, sa druge strane. Neophodno je da se obnovi saradnja Rusije i NATO-a, kako bi se rešila nagomilana problematična pitanja“, objasnio je Gerasimov.

General je, takođe, rekao da postoji neizvesnost u oblasti kontrole nuklearnog oružja, zbog stava Sjedinjenih Američkih Država.

Američki predsednik Donald Tramp na samitu NATO-a u Londonu - Sputnik Srbija
Tramp: Svemirske snage SAD će biti ofanzivne

„Sjedinjene Američke Države nisu iskazale jasan stav u vezi sa produženjem Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog oružja (START-3)“, rekao je on i dodao da sve to stvara dodatnu nesigurnost u oblasti kontrole nuklearnog naoružanja.

General je podsetio i da rok važenja Sporazuma o strateškom naoružanju ističe 2021. godine, kao i da je predsednik Vladimir Putin potvrdio spremnost Rusije do kraja ove godine produži Sporazum START-3.

„Stanje strateških nuklearnih snaga Rusije pruža rešenje za probleme obuzdavanja, dok se njihov razvoj odvija u strogoj skladu sa međunarodnim obavezama“, zaključio je Gerasimov.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala