Ruska vojska uskoro dobija novi „nevidljivi“ bombarder

© Foto : militaryrussia.ruNevidljivi ruski bombarder PAK DA
Nevidljivi ruski bombarder PAK DA - Sputnik Srbija
Pratite nas
Perspektivni vazduhoplovni sistem dugog dometa PAK DA, koji će biti napravljen uz primenu „nevidljive“ (stelt) tehnologije, stupiće u sastav ruskog naoružanja do 2027. godine, saopštio je zamenik ministra odbrane Rusije Aleksej Krivoručko.

On navodi da će u okviru Državnog programa naoružanja do 2027. godine ruska vojska, između ostalog, dobiti i podmornice strateške namene „Borej A, perspektivni vazduhoplovni sistem dugog dometa, kao i raketne sisteme strateške namene.

Ranije je saopšteno da je projektovanje nove letelice PAK DA završeno.

Podsetimo — u januaru ove godine generalni direktor kompanije „Tupoljev“ Aleksandar Konjuhov izjavio je da će za stvaranje strateškog bombardera PAK DA biti potrebno od pet do sedam godina.

TU-95 - Sputnik Srbija
Američki mediji objavili listu najopasnijih ruskih bombardera koji su ikad leteli

Perspektivni vazduhoplovni sistem dugog dometa (PAK DA, fabrička oznaka — „proizvod 80“) je ruski strateški bombarder-nosač raketa nove generacije, za čiju je izradu zadužena kompanija za proizvodnju aviona „Tupoljev“. Projekat nije modernizacija postojećih mašina, već predstavlja potpuno novu letelicu.

PAK DA je dizajniran da u budućnosti zameni ruske avione Tu-95, Tu-160 i Tu-22M3, koji se trenutno nalaze u sastavu ruskog naoružanja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala