Obnova Hrama Svetog Save simbol borbe za jedinstvo pravoslavlja

© Sputnik / Dragan ĐorđevićMuzaik na kupoli u Hramu Svetog Save
Muzaik na kupoli u Hramu Svetog Save - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Beogradu je održana sednica Komisije za prijem izvedenih radova mozaičke dekoracije oltarskog prostora i centralnog dela Hrama Svetog Save na Vračaru, uz poruku da je Hram simbol borbe za opstanak i jedinstvo pravoslavlja, ljubavi Rusije prema Srbiji i zajedničkog identiteta pravoslavnih naroda.

Učesnicima sastanka obratio se ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko, koji je rekao da zasedanje Komisije, kao i ceo događaj, imaju veliki značaj.

„Ako sumiramo odnose sa Srbijom, duhovne i kulturne, sve aspekte bilateralnih odnosa, dolazimo do zaključka da je ovo jedinstven i izuzetno važan projekat. Značaj projekta i ruskog učešća još više dolaze do izražaja, imajući u vidu sve izazove pred pravoslavljem i u svetu uopšte“, rekao je on.

Hram važan i za Rusku pravoslavnu crkvu

Hram se obnavlja, konstatovao je ambasador, baš u godini koja je važna za hrišćanski pravoslavni svet, misleći na osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

„Obnavlja se u doba kada smo svedoci izazova i raskola, i Hram je na neki način simbol borbe viših sila za jedinstvo i opstanak pravoslavlja“, poručio je on.

© Foto : Lola ĐorđevićAleksandar Bocan-Harčenko
Obnova Hrama Svetog Save simbol borbe za jedinstvo pravoslavlja - Sputnik Srbija
Aleksandar Bocan-Harčenko

„Hram je važan i za Rusku pravoslavnu crkvu i za Srpsku pravoslavnu crkvu i biće čuvar naših vrednosti i tradicije koje su deo evropskih tradicija zasnovanih na hrišćanstvu“, dodao je Bocan-Harčenko.

Zahvalio je „Gaspromnjeftu“ i agenciji „Rosotrudnjičestvo“ za doprinos projektu, kao i umetniku Nikolaju Muhinu, koji je tokom stvaralačkog rada, kako je rekao, pokazao genijalnost.

Aleksandar Dibalj, zamenik generalnog direktora „Gaspromnjefta“ za komunikacije, istakao je da su naši narodi uvek čuvali srdačne odnose i saradnju, a podsetio je da „Gaspromnjeft“ već 10 godina posluje u Srbiji i da je postao jedan od najvećih investitora, ali ne samo u ekonomiju.

Ulaganje u dušu

„Ulažemo i u dušu, kako bismo očuvali nasleđe“, rekao je Dibalj i dodao da, kada zajedničkim trudom bude završena mozaička dekoracija, to će biti jedinstveni projekat u pravoslavnom, pa i u hrišćanskom svetu uopšte.

„Za ’Gaspromnjeft‘ i mene lično velika je čast da učestvujemo u projektu na Hramu koji jeste srpski, ali je i simbol našeg bratstva“, zaključio je on.

Zamenik rukovodioca „Rosotrudničestva“ Aleksandar Ratkov je istakao da je velika čast za njih da učestvuju u ovom projektu.

© Sputnik / Lola ĐorđevićZasedanje komisije za završetak radova na unutrašnjem uređenju Hrama
Obnova Hrama Svetog Save simbol borbe za jedinstvo pravoslavlja - Sputnik Srbija
Zasedanje komisije za završetak radova na unutrašnjem uređenju Hrama

„Ovo je veliki događaj za ceo pravoslavni svet, a ne samo za Srbiju i Rusiju“, rekao je on.

Završetak radova u godini jubileja Srpske Pravoslavne Crkve

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, koji je učestvovao na sastanku u ime patrijarha Irineja, preneo je njegov blagoslov i zahvalnost pre svega ruskom narodu, crkvi i državi, koji svoju ljubav prema srpskom narodu, crkvi i državi pokazuju, kako je istakao, oduvek na svaki način, i evo i sad.

„Radost zbog završetka postavljanja mozaika u kupoli i istočnom delu oltara u Hramu biva veća jer se posle mnogo decenija od početka radova on završava u godini kada se navršava osam vekova od sticanja autokefalnosti crkve“, rekao je mitropolit

© Foto : Lola ĐorđevićProtojerej Vitalij Tarasjev
Obnova Hrama Svetog Save simbol borbe za jedinstvo pravoslavlja - Sputnik Srbija
Protojerej Vitalij Tarasjev

„Tim događajem Sveti Sava postavio je svetost u centar našeg duhovnog bića i odredio naš identitet - da su Srbi pravoslavni hrišćani. To čini da imamo isti duhovni identitet sa Rusima i drugim pravoslavnim narodima. I dokle god delimo taj identitet, bez obzira na istorijske prilike i neke posebnosti, mi smo jedan isti narod“, rekao je on.

Starešina Podvorja Ruske pravoslavne crkve u Srbiji protojerej Vitalij Tarasjev podsetio je da su zajedničke rusko-srpske radove na unutrašnjem uređenje Hrama počeli blaženopočivši patrijarh ruski Aleksij Drugi i patrijarh Pavle, a nastavili patrijarsi Irinej i Kiril, istakavši da grandiozni zajednički projekat produbljuje naše duhovne veze i saradnju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala