Novi sjaj „Ruskog cara“ /foto/

CC0 / Pixabay / Samovar
Samovar - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nekadašnja kafana, a kasnije restoran „Ruski car“, koji je ime dobio u čast ruskog imperatora Aleksandra II Nikolajeviča Romanova 1890. godine, ponovo od danas uslužuje Beograđane, kao i turiste koji su došli u glavni grad Srbije.

Ugostiteljski objekat „Ruski car“ nalazi se u strogom centru Beograda u zgradi izgrađenoj između 1922. i 1926. godine, koja predstavlja spomenik kulture od velikog značaja.

U međuratnom periodu restoran je važio za otmeni beogradski lokal u kojem su se okupljali predstavnici građanskog društva i intelektualna elita.

​Suvlasnik „Ruskog cara“, maneken Vladimir Vuksanović rekao je za Mondo da je „Ruski car“ baš falio Beogradu i da se nada da će opet postati omiljeno mesto među Beograđanima i turistima.

„Ovo je simbol grada Beograda koji je baš nedostajao sve ovo vreme dok nije radio. Nastao je još 1890. godine, to je bila kafana u zgradi dosta manjoj od ove postojeće i odmah je postala mesto gde se okupljala beogradska elita. Ne vidim razlog zašto to ne bi bilo tako i sada“, kazao je Vuksanović.

On je uz pomoć poslovnog partnera došao na ideju da zakupe prostor i ponovo ožive kultni beogradski lokal.

Vuksanović je rekao da je „Ruski car“ sačuvao svoj stari sjaj.

„Falilo je nešto ovako gde ćemo mi Beograđani da kažemo turistima da odu i da probaju dobar kolač, ali i da uživaju u dobroj kafi i atmosferi, zato što to ovaj lokal poseduje. Mislim da je izgled samog lokala jedinstven, očuvano je sve što je nekada krasilo lokal — stubovi, lusteri... Zavod za zaštitu spomenika je to zaštitio. Ovo je sve što treba jednom turisti u centru grada“, kazao je Vuksanović.

​Originalni enterijer promenjen je prilikom rekonstrukcije početkom šezdesetih godina 20. veka, kada je u tom prostoru otvoren prvi restoran sa samousluživanjem „Zagreb“.

Gosti „Ruskog cara“ tokom decenija bili su znameniti pisci, umetnici, glumci, kompozitori, vojni i politički lideri, a omiljeno mesto Beograđana i njegovih gostiju ponovo otvara svoja vrata za sve one koji žele da osete pravi duh srpske prestonice.

Zatvoren je prvi put 2012. godine i to posle dugih 122 godina kontinuiranog rada, a onda je postao restoran „Vapijano“. Ubrzo je i on zatvoren, a lokal je bio prazan neko vreme. Sada je ponovo zasijao i vratio mu se stari prepoznatljivi naziv koji je dobio u čast ruskog imperatora Aleksandra II Nikolajeviča Romanova.

Objekat u kojem se nalazi „Ruski car“ izgrađen je između 1922. i 1926. godine. Reč je o spomeniku kulture i nalazi se pod zaštitom države.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala