Na nebu zasijale Morava i Vlasina

© Foto : exoplanetkyoto.orgVASP 60
VASP 60 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novotkrivena zvezda VASP-60, koja se nalazi izvan Sunčevog sistema, i njena planeta VASP-60b zvanično su u utorak 17. decembra nazvane Morava i Vlasina. To je obelodanjeno u Parizu povodom 100 godina Međunarodne astronomske unije (MAU).

Obeležavanje ovog značajnog jubileja MAU bio je povod da se tokom 2019. godine sprovede konkurs „Imenuj egzosvetove“. Sve zemlje članice imale su jedinstvenu priliku da kumuju imenu jedne od novootkrivenih planeta izvan Sunčevog sistema.

Naša zemlja je dobila zadatak da predloži i izglasa novo ime za zvezdu VASP-60 i njenu planetu VASP-60b. Nacionalna komisija za imenovanje egzoplaneta, kako se navodi u saopštenju Društva astronoma Srbije, konkurs za imenovanje planetarnog sistema VASP-6 otvorila je u maju. Bio je otvoren za sve škole, astronomska udruženja i stručne institucije širom Srbije. Oni su do 1. juna imali priliku da dostave svoje predloge za ime zvezde i planete, po pravilima koja je propisala MAU.

Sve pristigle predloge komisija je proverila. Oni koji su bili po pravilima postali su deo predloga za koje se u Srbiji glasalo u „Noći istraživača“, održanoj 27. septembra.

Najviše glasova dobile su Vlasina i Morava, a predložilo ih je Astronomsko društvo Novi Sad. Ova imena inspirisana su jednim od najvećih rečnih sistema u Srbiji, Velikom Moravom, koja nastaje spajanjem Zapadne i Južne Morave, i Vlasinom, kao jednom od najvećih pritoka Južne Morave.

Sistem VASP-60 otkriven je 2012. godine i nalazi se u pravcu sazvežđa Pegaz, a udaljen je 1.304 svetlosne godine od Zemlje. Zvezda Morava je žuta, nalik Suncu, dok je njen pratilac Vlasina gasovita planeta, nalik Jupiteru, ali sa upola manjom masom. Za razliku od Jupitera, Vlasina se okreće oko svoje matične zvezde na oko 100 puta manjem rastojanju. Zato, dok Jupiteru treba gotovo 12 godina da obiđe krug oko Sunca, Vlasina obiđe oko Morave za nešto više od četiri zemaljska dana.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala