Vatra na ulicama Barselone: Masovna tuča separatista i navijača /video, foto/

© AP Photo / Joan MateuProtetst katalonskih separatista uoči duela Real Madrida i Barselone
Protetst katalonskih separatista uoči duela Real Madrida i Barselone - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nekoliko hiljada katalonskih separatista okupilo se danas u blizini stadiona Nou Kamp nekoliko sati uoči odigravanja utakmice između fudbalskih klubova Barselona i Real Madrid, blokirajući obližnju aveniju uprkos prisustvu jakih policijskih snaga.

Demonstranti su uzvikivali "nezavisnost" i "oslobodite političke zatvorenike" i ometali saobraćaj, prenosi RTE.

Utakmica dva najveća španska rivala, poznata kao El Klasiko trebalo je da bude odigrana još pre dva meseca, ali je odložena iz bezbednosnih razloga zbog nereda nakon odluke Vrhovnog suda Španije da osudi devet lidera katalonskih separatista na kazne do 134 godina zatvora.

© AP Photo / Joan MateuTuča katalonskih separatista i Barseloninih navijača uoči duela Real Madrida i Barselone
Vatra na ulicama Barselone: Masovna tuča separatista i navijača /video, foto/ - Sputnik Srbija
Tuča katalonskih separatista i Barseloninih navijača uoči duela Real Madrida i Barselone

Današnji protest je organizovala tajanstvena katalonska grupa Demokratski cunami, koja je organizovala i demonstracije širom Katalonije posle odluke Vrhovnog suda.

Ta grupa tvrdi da se zalaže za mirnu građansku neposlušnost, a da joj je glavni cilj da se Španija natera da pregovara o pravu Katalonije na samoopredeljenje, kao i da izdejstvuje slobodu za separatiste koji su u zatvoru.

Mnogi demonstranti su nosili natpise "Španijo, sedi i razgovaraj", a organizacija je na Tviteru najavila da će podeliti 100.000 takvih transparenata onima koji budu gledali utakmicu sa tribina.

Kako izveštavaju španski mediji, grupa od 30 navijača Barselone "Boisos Nojs", sukobila se sa katalonskim separatistima.

"Napustite naš komšiluk, fašisti", vikali su demonstranti pre nego što su poletele boce.

Vlasti su na ulicu izvele 3.000 pripadnika policije i privatnih firmi za održavanje bezbednosti kako meč ne bi bio ometan, a vlada u Madridu poslala je oko 500 dodatnih pripadnika jedinica za suzbijanje nereda, preneo je Tanjug.

Utakmica je završena bez golova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala