Kupola čeljabinskog meteorita otvorila se iz neobjašnjivih razloga /video/

© Sputnik / Andreй Popov / Uđi u bazu fotografijaFragment Čeljabinskog meteorita u Istorijskom muzeju na Južnom Uralu
Fragment Čeljabinskog meteorita u Istorijskom muzeju na Južnom Uralu - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Istorijskom muzeju Južnog Urala kupola ispod koje se čuva fragment čeljabinskog meteorita sama se podigla, saopštio je portparol muzeja Jurij Bogatenkov. Video je objavljen na zvaničnom nalogu ustanove na društvenoj mreži „Vkontakte“.

Nadzorne kamere su snimile kako posetioci razgledaju eksponate u muzeju, uključujući i konstrukciju sa meteoritom. Zaštitna kupola se u jednom momentu sama podigla.

„Ne verujemo u misterije, ali setimo se da je nedavno brat blizanac čeljabinskog meteorita proleteo u blizini Zemlje, tako da mislite šta želite“, navodi se u komentaru ispod snimka.

Prema rečima Bogatenkova, incident se dogodio 14. decembra, „neočekivano, usred bela dana“. 

„Na lice mesta je stiglo obezbeđenje, koje je spustilo kupolu. Nemamo objašnjenje za to što se dogodilo. Uzrok je nepoznat, s obzirom da smo sigurni da nije bilo tehničkih problema“, naglasio je on.

Misterije u Čeljabinsku - Sputnik Srbija
Čeljabinsk: Plavi sneg, tri Sunca, eksplozija meteorita (video)

Prema rečima direktora Istorijskog muzeja Vladimira Bogdanovskog, postoji mogućnost da se kupola iznad meteorita podigla sama od sebe.

Naime, zaštitnim sistemom se upravlja sa pulta, ali je potrebno delovati prema posebnoj šemi.

„Postoji mogućnost da se dogodio tehnički kvar, ali ko je dao komandu i kako se desilo da se kupola podigne, nemamo objašnjenje“, istakao je on.

Bogdanovski je naglasio da u trenutku incidenta nije nestalo struje. Kako kaže, kupola se podizala tako sporo da posetioci nisu ni obraćali pažnju na nju.

On je istakao da meteorit nije oštećen i da ostaje na svom mestu, kao i svi ostali eksponati.

U Čeljabinskoj oblasti je 15. februara 2013. pao meteorit. Najveći fragment je izvađen iz jezera Čebarkulj i težio je više od 600 kilograma. Danas se čuva u Čeljabinsku u Državnom istorijskom muzeju „Južni Ural“ ispod specijalne kupole u sali, tako da ga mogu videti svi posetioci muzeja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala