Dačić odgovorio Prištini: Frustrirani ste zbog skorih optužnica

© Sputnik / Dejan SimićMinistar spoljnih oslova Srbije Ivica Dačić se obraća prisutnima na prijemu
Ministar spoljnih oslova Srbije Ivica Dačić se obraća prisutnima na prijemu - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je sve što se ovih dana dešava u Prištini, pa čak i pretnja upućena njemu da će završiti u Hagu — posledica frustracije Albanaca zbog optužnica koje priprema Specijalno tužilaštvo za zločine terorističke OVK.

„Te optužnice će, prema nekima, biti objavljene pre praznika, a prema nekima posle“, kaže Dačić i ističe da kada god da budu — jasno je da to više nije prazna priča.

Gostujući u jutarnjem programu „Hepi“ televizije, Dačić je ukazao da je Albancima zato u ovom trenutku potreban balans, pa plasiraju razne priče da su Srbi pravili velike zločine i slične priče.

Zato, ističe ministar, ne čudi ga ni to što je Jetljir Ziberaj, savetnik odlazećeg ministra spoljnih poslova privremenih kosovskih institucija Bedžeta Pacolija, izvukao neki zapisnik sa sednice Izvršnog odbora SPS-a od pre mnogo godina.

Šta je tu epohalno?

Dačić ne razume šta je Albancima u tom dokumentu epohalno, jer na toj partijskoj sednici je bilo raznih tema, podnet je izveštaj o pregovorima sa Albancima u Rambujeu, na primer, i konstatovano da je SPS za mirno rešenje, ali i da ćemo u suprotnom braniti svoju zemlju i svoje teritorije.

I zbog toga, kaže Dačić — „ja treba da idem u Hag“, što je, kako je ocenio — glupost.

Za njega je, istakao je, ta tema zatvorena, ali je u međuvremenu otvorena nova — to je Specijalno tužilaštvo, a zna se šta ono treba da radi.

O sveukupnoj situaciji u Prištini, Dačić kaže da se tamo „ne zna ko je gori, tolika kumulacija različitih unutrašnjih i spoljnih faktora na jednom mestu i nema pozitivnih poruka“.

Pozitivno je, prema njegovim rečima, jedino da može da se razgovara sa jasno izrečenom željom da se dođe do rešenja.

Međutim, dodao je, vidimo sada ti pregovori o postizbornom koalicionom sporazumu idu teško, pa otuda i pitanje — kada će Priština uopšte biti spremna da vodi neke razgovore.

Imajući u vidu sve to, kao i političku situaciju generalno na međunarodnom planu, Dačić je ukazao da se ona drastično menja i da zato Srbija, prema njegovim rečima, treba da ima drugačiji pristup prema svim temama od interesa.

Srbija na međunarodnom planu

Događaj godine u svetu za Dačića je pobeda Borisa Džonsona, što, kako kaže, jasno ukazuje na to da je većina u Velikoj Britaniji za „bregzit“, a što ima posledice na Evropu.

Kao događaj godine za Srbiju naveo je posetu francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Sve to, kaže, neke stvari drugačije postavlja na političku scenu.

Reč je, ukazuje, o kapitalnim promenama i potresima, to je jedna nova realnost, i zbog svega toga svako pitanje mora da se posmatra sa jednog drugog aspekta.

Govoreći o tužbi diplomatskog predstavnika Prištine u Vašingtonu Fljore Čitaku, koju je protiv njega podnela u UN, zbog njegove izjave da ona ima srpsko državljanstvo, Dačić je najavio da će naredni put poneti spisak srpskih državljana zaposlenih u UN, a koji su sa Kosova.

Činjenica je, istakao je, da oni imaju državljanstvo Srbije, a rade protiv Srbije, što je važno, jer ovde je ipak reč o statusnom pitanju.

„Albanci nisu svesni aktuelne situacije“, smatra Dačić i dodaje da su oni u velikoj zabludi ako misle da će nešto dobiti.

Situacija se, dodao je, toliko komplikuje i potrajaće, što je dobro za Srbiju, jer bolje je da traje, nego da se donese pogrešna odluka.

Rešenje problema na Malti

O novom zakonu koji je donela Malta i koji pogađa decu srpskih državljana koji tamo žive i rade, Dačić kaže da Srbija preduzima određene radnje i da ta deca nisu i neće biti proterana.

Država će, ističe, nastaviti da radi na tome, već za januar su zakazane neke konsultacije, a Vlada Malte je obećala da će svaki takav slučaj konkretno razmatrati.

Zato je, istakao je Dačić, neophodno da po tom pitanju nastupamo organizovano i da ne širimo dezinformacije, jer će to potrajati, a sve treba uraditi na dobar način.

Dačić je rekao i da za Vladu neće biti odmora tokom novogodišnjih praznika, a što se njega tiče već 20. decembra putuje u Moskvu, a 2. januara će biti u Pekingu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala