Oko 2.000 novinara bori se za Putinovu pažnju

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaGodišnja velika konferencija za štampu predsednika Rusije Vladimira Putina
Godišnja velika konferencija za štampu predsednika Rusije Vladimira Putina  - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Moskvi je sve spremno za veliku, 15. po redu, pres-konferenciju predsednika Rusije Vladimira Putina. Novinari su se „naoružali“ pitanjima i sada im je glavni zadatak da privuku pažnju lidera zemlje i dobiju šansu da svoje pitanje i postave.

Velika konferencija za novinare predsednika Rusije biće održana 19. decembra u Centru za međunarodnu trgovinu u Moskvi. Početak je planiran u 12 sati po moskovskom vremenu (u 10 po srpskom). Akreditovan je rekordan broj ruskih i stranih novinara – 1895.

Događaj će direktno prenositi državne televizije i brojne radio stanice. Televizije planiraju prenos konferencije u trajanju od tri sata, ali se često dešava da Putin „probije“ termin i da se razgovor sa novinarima oduži. Tako je prošle godine, konferencija trajala tri sata i 43 minuta, a Putin je za to vreme odgovorio na 53 pitanja medija.

Očekuje se da će šef države sumirati rezultate 2019. godine i prokomentarisati brojna pitanja, vezana za socijalno-ekonomsku situaciju (penzije, cene, inflaciju, promene u BDP-u itd.), energetiku, spoljnu politiku (odnosi sa SAD, Ukrajinom, Evropskom unijom), kao i regionalne probleme. Takođe, veruje se da će se dotaći i sportskih pitanja, povezanih sa zabranom učešća ruskim sportistima na međunarodnim takmičenjima. 

Žestoka konkurencija

Prema tradiciji, nakon što predsednik rezimira godišnje rezultate, mikrofon prelazi u salu, a novinari se dovijaju na razne načine kako bi dobili priliku da postave pitanje. Konkurencija je žestoka, s obzirom da među dve hiljade novinara tek nekoliko desetina njih „najupadljivijih“ uspeva da dođe do mikrofona i obrati se predsedniku.

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaGodišnja velika konferencija za štampu predsednika Rusije Vladimira Putina
Oko 2.000 novinara bori se za Putinovu pažnju - Sputnik Srbija
Godišnja velika konferencija za štampu predsednika Rusije Vladimira Putina

Prvi zadatak je zauzeti dobro mesto, poželjno što bliže bini. Zbog toga kada se otvore vrata sale u kojoj se konferencija održava nastaje pravi stampedo.

Novinari se služe i raznim trikovima, mnogi donose plakate sa određenim porukama, drugi mašu plišanim medvedićima, zastavama i drugim rekvizitima. Često oblače narodne kostime ili odeću jarkih boja kako bi bili zapaženi, a neki se čak pojavljuju i sa kacigom na glavi.

U Kremlju takođe prave prognoze kakva će pitanja novinari postavljati, ili tačnije koje teme će ih najviše zanimati i do sada se nikada nije desilo da Putin nije imao odgovor ili da su ga uhvatili nespremnog. On odgovara na svako pitanje bez papira i nevažno je da li je ono prijatno ili teško i provokativno; da li je povezano sa politikom i ekonomijom ili njegovim ličnim životom.

Poznato je da se Putin za ovaj događaj danima temeljeno priprema i da je u te pripreme uključena čitava armija ljudi — sva ministarstva i druge državne institucije i agencije, koje mu dostavljaju relevantne informacije, razne spise i analitičke materijale. To su prave baze podataka koje je potrebno pažljivo pročitati i izučiti i na tome se danima radi.

Dan uoči konferencije Putin nema javne nastupe i ne ide na javne događaje, ne razgovara telefonom sa kolegama iz inostranstva, već je maksimalno posvećen pripremama za razgovor sa sedmom silom.

Novinari koji tradicionalno prisustvuju ovom velikom događaju kažu da su stekli utisak da im „Putin čita misli“ i da „predsednik tačno zna koje će mu pitanje biti postavljeno“. Često se dešava da mnoga pitanja koja se pokreću na velikoj godišnjoj pres-konferenciji ruskog predsednika da u rekordnom roku budu rešena.

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaGodišnja velika konferencija za štampu predsednika Rusije Vladimira Putina
Oko 2.000 novinara bori se za Putinovu pažnju - Sputnik Srbija
Godišnja velika konferencija za štampu predsednika Rusije Vladimira Putina

Novinari iz „kremaljskog pula“ smatraju da ova godina nije bila mnogo teška za predsednika Rusije, za razliku od 2014, koja je, između ostalog, protekla u znaku ukrajinske krize, raznih pretnji i pritisaka i uvođenja antiruskih sankcija od strane Zapada. Ove godine je pušten u rad gasovod „Snaga Sibira“, a završava se i izgradnja „Severnog toka 2“ i „Turskog toka“; izgrađen je autoput Moskva – Sankt Peterburg i Krimski most, kojim će prvi vozovi preći sledeće nedelje. Proizvedeno je i uspešno testirano hipersonično oružje kakvo ne poseduje niko u svetu. Dostignuća je mnogo.

Putin na „skeneru“ medija i javnosti

Ovaj događaj je uvek u centru pažnje medija i šire javnosti, kako u Rusiji, tako i u inostranstvu. Prati se svaki Putinov pokret i gestikulacija. Nakon konferencije, svaka njegova reč se analizira i komentariše.

Putin je poznat po direktnim odgovorima i britkim izjavama, a posebno su zanimljive i upečatljive njegove šale, anegdote i aforizmi, koje se danima potom prepričavaju. Njegove izraze mediji su nazvali „putinizmi“.   

U Centru za međunarodnu trgovinu, gde se održava konferencija, pripreme su poslednjih dana bile u punom jeku - radnici su postavljali stolice, uređivali glavnu salu, proveravali zvuk i postavljali kamere za emitovanje uživo.
Postavljeni su i ekrani na kojima će se emitovati konferencija za štampu, tako da oni koji ne uđu u glavnu salu mogu da prate ono što se tamo dešava. Pripremljeni su i bežični mikrofoni, od kojih će dva biti kod Putina — glavni i rezervni. Natpis „Pres-konferencija predsednika Ruske Federacije“ već stoji na ekranima.

Spreman je i pres-centar sa računarima. Pristup Centru za međunarodnu trgovinu je ograničen, a mere bezbednosti su pojačane.

Podsetimo, prva konferencija za novinare održana 2001. godine bila je najkraća i trajala je jedan sat i 35 minuta, dok je najduža trajala četiri sata i 40 minuta 2008. godine.

Putin se pojavljivao na godišnjim konferencijama za novinare svake godine od 2001. godine, osim u periodu kada je bio premijer.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala