Zbog jabuke u torbi ostaješ u Srbiji! Nove mere za prelaz u Mađarsku

© AP Photo / Sandor Ujvari/MTI via APGranični prelaz Horgoš
Granični prelaz Horgoš - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na graničnom prelazu sa Mađarskom počela su da važe nova pravila. Naši severni susedi uveli su novi propis — od sada na teritoriju Evropske unije žive biljke se mogu preneti samo ukoliko imaju prateću fitosanitarnu dokumentaciju.

Kako bi se zaštitili od štetočina, izuzetka nema — bilo da je u pitanju jedna jabuka ili gajba, bilo da je reč o lukovicama ili rasadu.

Ukoliko se pronađu u vozilu, a nemaju odgovarajuće dokumente, putnik će to morati ili da baci ili će ga mađarski carinici vratiti nazad u Srbiju, prenose „Novosti“.

Putnici kod onih kod kojih se pronađu biljke neće biti novčano kažnjeni, ali neće moći da nastave put. Zanimljivo je da se ova obaveza ne odnosi na pet biljaka — urme, durijan, ananas, banane i kokos, koje i dalje možemo da nosimo, čak i kada ne poseduju uverenje o zdravstvenoj ispravnosti.

Strožija pravila zbog štetočina

Strožiji pravilnici o tome šta putnici smeju da unesu u EU napravljeni su zbog biljnih štetočina, a kao deo direktive Evropske unije koja se odnosi na voće i povrće. Na listi evropske institucije je 20 karantinskih štetočina koje se namnožavaju i šire, uključujući japansku bubu, azijsku bubu dugog roga, citrusovu zelenu i crnu tačku i hulella fastidiosa, čiji je ekonomski, ekološki i društveni uticaj na teritoriji EU najoštriji.

Šta sve ne sme?

Putnici koji ulaze na teritoriju EU neće moći, pored jabuka, da unesu ni drugo voće i povrće.

Na ovoj listi su i šljive, trešnje, paradajz, krompir, luk i drugo voće i povrće, ukoliko nemaju fitosanitarni sertifikat. Sušeno, konzervirano i prerađeno voće i povrće može se doneti u zemlje EU.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala