„To ni đavo ne bi smislio“: Šta u Beranama kažu o predlogu zakona o slobodi veroispovesti

CC0 / / Manastir Đurđevi stupovi kod Berana
Manastir Đurđevi stupovi kod Berana - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ne možemo dozvoliti da naša vere bude ponižena i obespravljena, a posebno nećemo dozvoliti da nam se otimaju svetinje, smatra episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

„Predlog zakona o slobodi veroispovesti nije zakon koji je rađen sa dobrom, već sa zlom namerom. Vidi se i koje su njegove namere. Država Crna Gora je uz dijalog sa ostalim verskim zajednicama regulisala sa njima odnose putem ugovora, koji imaju snagu zakona. Sve je to rađeno na obostrano zadovoljstvo.

Sa nama država nije htela da započne dijalog, ali, sada nudi, tobože, zakon za sve, ali se on odnosi samo na SPC. Po Ustavu, država ne sme da diskriminiše jednu veru, konkretno SPC, jer bi ona po ovom zakonu bila obespravljena u odnosu na ostale vere u Crnoj Gori.“

To je u ponedeljak veče na javnoj tribini o Predlogu zakona o slobodi veroispovesti u Beranama, prestonom gradu Eparhije budimljansko-nikšićke, kazao episkop Joanikije, ističući da SPC ne traži nikakav poseban status, kao većinska, u odnosu na ostale vere.

„Ne možemo dozvoliti da naša vere bude ponižena i obespravljena, a posebno nećemo dozvoliti da nam se otimaju svetinje... Licemerje je kada oni kažu: ’Samo mi da prepišemo na nas, a vi služite i dalje‘. Šiptari na KiM su pripremali isti takav tretman za SPC, preko zakona o kulturnim dobrima. Praktično isti paragraf imamo i u jednom i u drugom zakonu: crkve i manastiri pripadaju državi. Nisu oni to sproveli, ali je, otprilike, cilj da to prvo sprovede Crna Gora, pa da se onda na takav način napravi usluga Šiptarima da i oni sve srpske crkve i manastire na Kosovu i Metohiji prepišu na takozvanu državu Kosovo, koju Crna Gora priznaje“, smatra episkop Joanikije.

„Ovakav Predlog zakona koji su predstavnici Vlade Crne Gore, na jedinom sastanku koji smo imali sa njima, stavili pred nas po principu ’uzmi ili ostavi‘, liči na onu — to ni đavo ne bi smislio.“

Ovo je Berancima kazao koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske dr Velibor Džomić, ističući da se po paragrafima tog zakona sudovima daje diskreciono pravo da posle preknjižavanja crkvene imovine na državu, odlučuju o tome ko će služiti u crkvama, kao i o njihovoj nameni, navodeći primer jednog advokata, zagovornika primene tog zakona, koji je decu krstio u SPC, koji je ustvrdio da nije ništa loše ako u crkvama budu otvarane picerije ili kafići.

„Ako bi takav zakon bio usvojen u Skupštini, u crkvama bi umesto službi Božjih mogle da se služe baklave“, kazao je Džomić, ističući da je simptomatično što ostale verske zajednice u Crnoj Gori ćute o Predlogu zakona, ali se i ne slažu sa njim.

„Hvala im na tome“, rekao ironično je dr Džomić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala