Erdogan pozvao Putina zbog situacije u Libiji

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednici Turske i Rusije Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin na sastanku u Sočiju
Predsednici Turske i Rusije Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin na sastanku u Sočiju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan razgovarali su telefonom o situacijama u Libiji i Siriji.

Razgovor je održan na inicijativu turske strane, saopštio je Kremlj. Dva lidera su razgovarala o eskalaciji situacije u Libiji i izrazila podršku posredničkim naporima UN i Nemačke kako bi se prekinula vatra i nastavio dijalog.

„Lideri su razmenili mišljenja o Siriji u kontekstu, između ostalog, rusko-turskog dogovora o stabilizaciji situacije u Idlibu i na severoistoku Sirije. Istaknuta je važnost povećanja zajedničkih napora za borbu protiv terorističkih grupa. Dogovoreno je da se intenziviraju rusko-turski kontakti u različitim formatima“, navodi se u saopštenju.

U Libiji je došlo do zaoštravanja situacije — Erdogan i šef Vlade nacionalnog sporazuma Libije Faiz Saradž, koji kontroliše samo deo teritorije u zemlji, potpisali su krajem novembra memorandum o saradnji u vojnoj sferi i saglasnosti o morskim zonama. 

Snage Libijske nacionalne armije Halife Haftara, kog Turska ne smatra zakonitim liderom, nalaze se u ofanzivi na Tripoli i vode borbe na oko 10 kilometara od centra grada.

Turska je u Tripoli poslala specijalne snage, savetnike i vojnu tehniku.

Putin je juče razgovarao telefonom s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel o zaoštravanju situacije u Libiji i tom prilikom oni su se složili da se ne sme dozvoliti dalja eskalacija situacije i da treba pokrenuti dijalog.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala