Prvi kineski nosač aviona pušten u upotrebu /foto/

© AFP 2023 / STR"Šandong", prvi kineski nosač aviona domaće proizvodnje
Šandong, prvi kineski nosač aviona domaće proizvodnje  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prvi kineski nosač aviona domaće proizvodnje svečano je predat armiji i pušten u aktivnu službu. Nosač aviona nazvan je „Šandong“ po istoimenoj provinciji na istoku Kine, javila je Sinhua.

Ceremoniji predaje broda u upotrebu, održanoj u mornaričkoj bazi na ostrvu u južnoj provinciji Hajnan, prisustvovao je i kineski predsednik Si Đinping.

Nakon zvaničnog dela ceremonije, usledilo je fotografisanje, a Si se potom ukrcao na nosač aviona i izvršio smotru počasne straže.

Vlasti su saopštile da je dizajn zasnovan na prvom nosaču aviona te zemlje „Lijaoningu“, koji je od Ukrajine kupljen polovan 1998. godine i prilagođen potrebama Kine.

​Kako su ranije pisali mediji, poslednje testiranje je obavljano od 27. februara do 5. marta.

Brod, koji je nadograđena verzija „Lijaoninga”, jedinog kineskog operativnog nosača, prošao je kroz sve testove i pokazao svoj komandni sistem i borbene mogućnosti, preneli su kineski mediji u aprilu, kada je nosač prikazan i na kineskoj državnoj televiziji.

Brod ima radar integrisan sa jarbolom i oružani sistem postavljen na palubi. Opremljen je pistom koja ima dovoljno prostora za 32 borbena aviona J-15, šest više od svog prethodnika.

Nosač tipa 001A može razviti brzinu od 31 čvora ili 57 kilometara na sat i kako je najavljeno do 2035. godine biće ih napravljeno još šest, od čega četiri na nuklearni pogon.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala