Opozicija u Skupštini CG: Pobijte nas, nećemo dozvoliti glasanje o zakonu o slobodi vjere /video/

© Sputnik / Nebojša PopovićSkupština Crne Gore
Skupština Crne Gore - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poslanik Demokratskog fronta (DF) Slaven Radunović poručio je da se u Skupštini Crne Gore neće glasati o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti „preko živih“ poslanika tog političkog saveza.

„Što se tiče poslanika DF-a, mi vam garantujemo da nećemo dozvoliti da se u ovom domu, preko nas živih — možete da nas pobijete, možete da nas pohapsite, dovedite specijalne jedinice — glasa o tom zakonu“, poručio je Radunović.

On je pozvao poslanike iz vlasti da ne glasaju o zakonu.

„Pozivam vas još jednom, bratski, nemojte to da radite prvo svojim porodicama, nemojte da pokušavate da usvojite zakon, kojim ćete pokušati da silom otmete crkve Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, koja je puno vjernika. Nemojte ih uzimati kako biste ih u jednom ili dva koraka predavali pseudo-religijskim zajednicama.“

„Makar deset od vas mi je u neposrednim razgovorima reklo: ’Uh, šta nam rade ovi naši gdje sad ovo da nam stave, pa znaju li oni kakav sam ja sa tim i tim popom, koliko ja puta idem u crkvu‘, i tako. Umjesto tih priča ako dođe do tog momenta nemojte pritisnuti taster. Na vama je istorijska odgovornost prema vašim porodicama“, dodao je Radunović u Skupštini tokom rasprave.

Knežević: Da donesemo benzin i zapalimo Skupštinu

Još oštriji je bio jedan od lidera DF-a i predsjednik Demokratske narodne parije (DNP) Milan Knežević, koji je poručio da svi treba „da donesemo po flašu benzina, pospemo i klupe i sebe i ako treba da se zapalimo“.

„I mi i ova Skupština ne treba da postojimo ukoliko je ona spremna da donese ovakav zakon o slobodi vjeroispovjesti“, rekao je Knežević uz poruku da nema „časnije, svetije i ljepše smrti od stradanja braneći ono u što vjeruješ, a to su naši manastiri, mošti naših svetaca i duhovno istorijsko naslijeđe na kojem smo se podigli“.

DPS: Nećemo odustati od zakona o slobodi vjere

„Neće nas zastrašiti prijetnje i uvrede“, rekao je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Dragutin Papović i naglasio da će se i dalje sprovoditi politika koja je usaglašena sa međunarodnim standardima, pravnim poretkom Crne Gore, ali i onim što su najbolje vrijednosti crnogorskog društva.

„Uspostavili smo pravu mjeru, a oni koji to kritikuju žele upravo suprotno — da Crna Gora funkcioniše kao država podijeljena po nacionalnim i vjerskim šavovima. Mi to nećemo dozvoliti.“

Papović je takođe reagovao na prijetnje poslanice opozicionog DF-a Marine Jočić, koja je rekla da se u Crnoj Gori sprema „krvavo kolo“.

„Vama iz DPS-a treba, kao što je Sveti Vasilije Ostroški, slava mu i milost, po glavi udario Mardarija koji je potpisao uniju sa katolicima. I da znate, taj štap kojim je Sveti Vasilije udario Mardarija i vratio ga na vjeru prađedovsku, taj štap će biti u rukama DF-a“, rekla je Jočićeva nezadovoljna zbog Prijedloga zakona o slobodi vjeroispovjesti.

Njen partijski kolega Budimir Aleksić je rekao da „Crna Gora nije građanska država i ovdje se, umjesto građanske, stvara nacionalna i nacionalistička država u kojoj postoje građani prvog, drugog i trećeg reda“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala