„Nestabilna situacija“: Načelnik ruskog Generalštaba odgovara hoće li biti velikog rata

© Sputnik / Grigoriy SisoevNačelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov
Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Trenutno u svetu ne postoje preduslovi za početak rata velikih razmera, rekao je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov, odgovarajući na pitanje vojnog atašea Norveške na brifingu sa predstavnicima stranih država.

Gerasimov je naglasio da situacija u svetu ostaje nestabilna.

Satelit - Sputnik Srbija
Spremaju li se Rusija i Kina za rat u kosmosu protiv Amerike

„To je umnogome uslovljeno željom nekih država da nametnu sopstvene principe suverenim državama, između ostalog uz korišćenje vojnih metoda. Politički, ekonomski i informacioni pritisak koji je bez presedana vrši se na države koje pokušavaju da vode nezavisnu politiku, uključujući i na Rusiju“, rekao je načelnik.

Iz tog razloga, navodi Gerasimov, ne može se isključiti mogućnost nastanka krizne situacije koja može prerasti u vojni konflikt.

„Tendencije promene formi ratovanja omogućavaju da se dođe do zaključka da se ratovi budućnosti mogu voditi u svim sferama. Kao što sam navodio, potvrda tome služi odluka samita NATO-a u Londonu, gde je kosmos proglašen petom operativnom sredinom“, dodao je Gerasimov.

On je takođe naglasio da Rusija treba da bude spremna za ovakav razvoj događaja, zbog čega će svoj vojni potencijal Rusija održavati na nivou koji će omogućiti da se odbiju agresije svih razmera i iz bilo koje sredine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala