Krvava boja kobalta: „Gugl“, „Epl“ i „Tesla“ među optuženima zbog smrti dece u Kongu

© AP Photo / SCHALK VAN ZUYDAMRudnik kobalta u Kongu
Rudnik kobalta u Kongu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pet vodećih svetskih tehnoloških kompanija, među kojima su „Epl“, „Tesla“ i „Guglova“ matična kompanija, optuženo je za saučesništvo u vezi sa smrtnim slučajevima dece u Kongu, koja su bila prisiljena da rade u rudnicima kobalta, metala koji se koristi za pravljenje telefona i kompjutera.

Tužbu u ime 14 porodica iz DR Konga podigla je u nedelju neprofitna organizacija „Međunarodni zagovornici prava“, sa sedištem u SAD.

Kako prenosi Rojters, tužba je podneta protiv „Tesle“, „Epla“, „Alfabeta“ (matične kompanije „Gugla“), „Majkrosofta“ i „Del tehnolodžisa“.

U optužnici se navodi da su te kompanije bile deo sistema prisilnog rada koji je prema tvrdnjama porodica rezultirao smrću i teškim povredama njihove dece. Ovo je prvi put da se više kompanija iz tehnološke industrije suočava sa sudskim postupkom zbog vađenja kobalta.

© AP Photo / SCHALK VAN ZUYDAMDečak u rudniku kobalta u Demokratskoj Republici Kongo, 35 kilometara od grada Likasi
Krvava boja kobalta: „Gugl“, „Epl“ i „Tesla“ među optuženima zbog smrti dece u Kongu - Sputnik Srbija
Dečak u rudniku kobalta u Demokratskoj Republici Kongo, 35 kilometara od grada Likasi

Uz sudska dokumenta, predata okružnom sudu u Vašingtonu, priložene su i fotografije osakaćene dece. Šestoro od 14 dece obuhvaćene ovim predmetom poginulo je prilikom urušavanja tunela, dok su drugi pretrpeli povrede, zbog kojih im se potpuno promenio život, uključujući i paralizu.

„Te kompanije, najbogatije na svetu koje proizvode fensi uređaje, dozvolile su da deca poginu i budu osakaćena kako bi dobile svoj jeftini kobalt“, rekao je Rojtersu Terens Kolingsvort, advokat koji zastupa porodice.

Kobalt je presudan za proizvodnju litijumskih baterija koje se koriste u milionima proizvoda tehnološkog sektora.

Prema procenama Evropske komisije iz 2018. godine, očekuje se da će potražnja za kobaltom na svetskom nivou biti povećana sa sedam na 13 odsto godišnje u narednih 10 godina. Kongo proizvodi više od 50 odsto svetskog kobalta, preneo je Tanjug.

U tužbi se ističe da su deca, od kojih neka uzrasta od samo šest godina, bila prisiljena da zbog siromaštva napuste školu i rade u rudnicima kobalta u vlasništvu britanske rudarske kompanije „Glenkor“, koja se već ranije suočila s optužbama da koristi dečji rad.

Neka deca su bila plaćena samo 1,5 dolara dnevno, a radila su šest dana u nedelji. Tim povodom oglasio se „Del tehnolodžis“, navodeći da „nikada nije svesno nabavljao sirovine proizvedene dečjim radom“, kao i da su o tim navodima pokrenuli istragu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala