Isplivao tajni američki plan za Bliski istok, nova država dobija ime i glavni grad

© Sputnik / Ibraheem Abu Mustafa / Palestinski demonstrator drži sekiru tokom sukoba sa izraelskim trupama u gradu Gazi 30. marta 2018.
Palestinski demonstrator drži sekiru tokom sukoba sa izraelskim trupama u gradu Gazi 30. marta 2018. - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Američki predsednik Donald Tramp ima bliskoistočni mirovni plan kojim bi se postigao sporazum Izraela, Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) na Zapadnoj obali i ekstremističke islamske organizacije Hamas, koja vlada pojasom Gaze, objavljuju libanski mediji. Ovim planom predviđeno je stvaranje nove države koja dobija novo ime.

Navodeći da su imali uvid u taj dokument američke administracije, televizijska stanica „Al Majadin“, koja je bliska Hezbolahu, navodi detalje koji su u potpunoj suprotnosti ne samo sa šturim informacijama koje su objavljene o tom dokumentu, već i sa stavovima SAD i Izraela, što dovodi u sumnju kredibilnost tih izveštaja.

Libanski mediji, naime, prenose da će Vašington prestati da ekonomski podržava Izrael ukoliko odbaci taj navodni sporazum kojim se planira osnivanje palestinske države u Gazi i na delovima Zapadne obale, koja bi se zvala „Nova Palestina“.

Kako prenosi „Tajms ov Izrael“, i palestinskoj strani će biti uskraćena pomoć, ako Hamas i Islamski džihad odbace plan, a PLO ga prihvati, čime će se napraviti razlika izmedu rukovodstva u Ramali i terorističkih organizacija.

Planom se predviđa da Saudijska Arabija preuzme zaštitu svetilišta Hramska gora u Jerusalimu, koje je trenutno pod jordanskom i palestinskom zaštitom, a čuvaju ga policijske snage Izraela.

Kako se navodi, Izrael je zadržao suverenitet nad tim svetilištem.

Taj izveštaj o navodnom planu preneli su mediji na hebrejskom jeziku, iako nema zvanične potvrde Vašingtona da je tačan, a i prilično se, kako se navodi, razlikuje od izjava Trampovog savetnika Džareda Kušnera da se planom ne predviđa palestinska državnost.

Podseća se i da je i ranije objavljivan navodni sadržaj tog plana, ali je administracija u Vašingtonu rutinski odbacivala takve izveštaje kao neosnovane, najavljujući da će detalje predstaviti kada dođe vreme.

Prema tom planu, kako se navodi, SAD će formirati „Novu Palestinu“ na Zapadnoj obali i Gazi, a palestinske teritorije će biti povezane auto-putem i imaće vodovod ispod tog puta.

Planira se „trenutna i potpuna demilitarizacija palestinskih snaga, uključujući Hamas“, i palestinska država neće imati vojsku, prenosi Tanjug.

Kako se navodi, Izrael i Palestinci će potpisati sporazum po kojem će izraelska vojska braniti palestinski narod od spoljnih pretnji, ali i da oni delom snose troškove odbrane.

Takođe, ukoliko dođe do sukoba Izraela i ekstremističkih organizacija u Gazi, SAD će pomoći Izraelu da uništi lidere ekstremista.

Libanska televizijska stanica je objavila da će Izrael anektirati jevrejska naselja, uključujući i ona izolovana, na okupiranoj Zapadnoj obali i da će dolina Jordana ostati pod kontrolom Izraela.

Jerusalim, koji je Tramp pre dve godine priznao kao glavni grad Izraela, neće biti podeljen, već će biti glavni grad i „Nove Palestine“.

Kako se navodi, za Gazu, koju kontorliše Hamas, plan predviđa da Egipat ustupi teritoriju za izgradnju fabrika i aerodroma, ali Palestincima neće biti dozvoljeno da tamo žive.

Kairo je demantovao navode da će ustupiti bilo kakvu teritoriju.

Dalje se, međutim, predviđa da nekoliko zemalja finansira primenu plana, uključujući SAD, EU i zemlje Zaliva, koje bi trebalo da obezbede 30 milijardi dolara tokom pet godina.

Bela kuća je planirala da taj plan na 40 strana objavi ovog leta, ali je to odložila zbog dve runde izbora u Izraelu, posle kojih nije obrazovana nova vlada, tako da se u poslednje vreme nagoveštava da plan nikada neće biti objavljen.

Neobičan predlog za Bliski istok ima i izraelski pisac Etgar Keret.

„Izraelsko-palestinski sukob mogao bi se rešiti stvaranjem tri države — Izraela, Palestine i treće države, u kojoj bi bili svi ludaci koji žele međusobno da se mrze i ubijaju u ime boga. Ostali, normalni i miroljubivi građani bi onda mogli da žive na miru, onako kako žele“, kaže u razgovoru za Sputnjik izraelski pisac Etgar Keret.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala