Handke počasni član Udruženja književnika Crne Gore

© AP Photo / Jonas EkstromerPeter Handke
Peter Handke - Sputnik Srbija
Pratite nas
Austrijski pisac Peter Handke, dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost, postao je počasni član Udruženja književnika Crne Gore (UKCG), koje je najstarije književno udruženje u toj zemlji.

„Udruženje književnika Crne Gore dodeljuje Peteru Handkeu, ovogodišnjem nobelovcu, počasno članstvo u toj najstarijoj književnoj organizaciji u Crnoj Gori, kao i uglednu nagradu ’Makarijevo slovo‘, za životno delo za 2019. godinu“, saopštilo je UKCG.

Tim činom UKCG iskazuje zahvalnost i poštovanje iskrenom i pravom prijatelju i dobrotvoru, koji je i delom i principijelnim najvišim etičkim stavom ostao na strani istine, pravde i žrtve, navedeno je u saopštenju koje je dostavljeno medijima.

U saopštenju je citiran i deo iz apela koji je Handke 1999. godine tokom bombardovanja uputio čovečanstvu pod naslovom „Čitava planeta zove se Jugoslavija“.

„Za one koji se na našoj planeti još nisu pretvorili u Marsovce i za ostale zelene koljače, njihova domovina je, počevši od 24. marta 1999. godine, Srbija, Crna Gora i Republika Srpska.“

Nagrada Handkeu znak je razumevanja i ljubavi, te glas visokog poštovanja, zaključuje UKCG, preneo je Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala