Gorbačov: SAD teže vojnoj superiornosti

© Foto : U.S. Navy / Petty Officer 1st Class Anthony CurtisLansiranje rakete "Mark 31" sa američkog nosača aviona "Dvajt Ajzenhauer"
Lansiranje rakete Mark 31 sa američkog nosača aviona Dvajt Ajzenhauer - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši predsednik SSSR-a Mihail Gorbačov smatra da povlačenjem iz sistema sporazuma o smanjenju i kontroli nuklearnog oružja Sjedinjene Američke Države teže jednostranoj vojnoj superiornosti, međutim, takav je cilj opasan i neostvariv.

„U osnovi razloga za povlačenje Sjedinjenih Američkih Država iz sporazuma leži njihova težnja da se oslobode svih ograničenja u vojnoj oblasti i postignu apsolutnu vojnu superiornost. Međutim, u savremenom svetu hegemonija jedne sile je nemoguća... Ako dođe do nestabilnosti u oblasti bezbednosti, onda će kao rezultat nove trke u naoružanju sva svetska politika utonuti u anarhiju i nepredvidivost. To će naneti štetu bezbednosti svih zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države“, istakao je Gorbačov u intervjuu za japanski list „Asahi“.

On smatra da Rusija i Sjedinjene Američke Države moraju da obnove dijalog o nuklearnom naoružanju i kretanju ka nenuklearnom svetu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala