Bugarski političar: Pitanje dana kada će Makedonija da zatraži deo Bugarske

© Sputnik / Bogdan PantićVlada Republike Makedonije
Vlada Republike Makedonije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rukovodstvo Bugarske mora da zauzme jasan stav povodom pokušaja Severne Makedonija da postigne priznanje makedonskog jezika, rekao je predsednik stranke „Alternativa bugarskog preporoda“ Rumen Petkov.

„Mi insistiramo na institucionalnom stavu po tom pitanju. Ni u Ujedinjenim nacijama, ni u Evropskoj uniji nema belgijskog ili australijskog jezika, što te zemlje i stanovnici normalno doživljavaju. Potrebno je razjasniti pitanje zajedničke istorije, dok je sve ostalo besprincipijelnost Bojka Borisova pred Briselom“, izjavio je Petkov.

Prema njegovim rečima, na taj način Skoplje uskoro može početi da postavlja i teritorijalne zahteve.

„Teritorijalne pretenzije su samo pitanje dana“, naglasio je političar.

Početkom decembra, Makedonska akademija nauka i umetnosti usvojila je Povelju o makedonskom jeziku, u kojoj je taj jezik okarakterisan kao nezavisni književni jezik, kojim se zvanično govori u zemlji. To je izazvalo oštre kritike Bugarske akademije nauka (BAN).

Stranka VMRO-Bugarski nacionalni pokret, koja kritikuje zahteve Skoplja u vezi sa jezikom i zajedničkom istorijom, takođe se oglasila povodom usvajanja te povelje.

„Makedonac i Bugarin su dve reči koje znače jedno te isto. Zbog toga pozivamo našu braću sa druge strane granice da ne preteruju“, navodi se u saopštenju stranke od prošle nedelje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala