„Boing“ povlači „737 maks“, odluka će imati posledice po celu američku ekonomiju

© AP Photo / Ted S. WarrenBoing 737 maks
Boing 737 maks - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Boing“ će u januaru privremeno zaustaviti proizvodnju svog problematičnog aviona „737 maks“, objavila je kompanija. Posledice odluke mogle bi da budu dalekosežne.

Nakon što je više od 300 ljudi poginulo prilikom pada dva aviona „737 maksu Indoneziji i Etiopiji, „Boing“ je prizemljio ovaj model, ali je sve do sada nastavljao da ga proizvodi.

Kompanija se nadala da će se „737 maks“ do kraja ove godine vratiti u pogon, ali američki regulatori vazdušnog saobraćaja jasno su dali do znanja da avioni neće biti uskoro ponovno sertifikovani, piše Bi-Bi-Si.

„Boing“ je jedan od najvećih američkih proizvođača aviona. Firma je saopštila da neće doći do otpuštanja radnika koji rade u proizvodnji modela „737 maks“, ali da će privremeni prekid proizvodnje verovatno uticati na dobavljače i celu američku ekonomiju.

„Naš glavni prioritet je povratak za korisnike bezbednog aviona ’737 maks‘“, saopštili su iz „Boinga“.

„Znamo da postupak odobravanja povratka u službu ovog modela mora da bude izuzetno temeljit kako bi se osiguralo da naši regulatori i korisnici imaju poverenja u sigurnost modela ’737 maks‘“, dodali su.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala