Turska utvrdila uzrok smrti osnivača „Belih šlemova“

© AP Photo / Emrah GurelPripadnici turske policije na mestu gde je pronađeno telo osnivača Belih šlemova, Džejmsa Le Mezurjea, u Istambulu
Pripadnici turske policije na mestu gde je pronađeno telo osnivača Belih šlemova, Džejmsa Le Mezurjea, u Istambulu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turski sudski veštaci utvrdili su uzrok smrti osnivača pokreta „Beli šlemovi“ Džejmsa le Mezjurea. Prema saopštenju turskog televizijskog kanala TRT, koji se poziva na rezultate autopsije, „smrt je nastupila usled povreda koje su zadobijene zbog pada sa visine“.

Navodi se da na mestu događaja nisu pronađeni DNK tragovi drugih osoba.

Istanbul - Sputnik Srbija
Misteriozna smrt: Osnivač „Belih šlemova“ pao sa balkona u Istanbulu

Džejms le Mezjure je jedan od osnivača nevladine organizacije „Beli šlemovi“. On je 11. novembra pronađen mrtav u blizini svoje kuće u Istanbulu.

Organizacija „Beli šlemovi“, koja je široko poznata i podržana na Zapadu, proglasila je za svoj cilj spasavanje civila u ratnim zonama, ali je sirijske vlasti optužuju za veze sa ekstremistima i za sprovođenje neprijateljske propagandne aktivnosti.

„Indipendent“ piše da je Le Mezjure odigrao glavnu ulogu u stvaranju ove organizacije u Turskoj 2013. godine. On je čak 2016. godine bio nagrađen viteškim ordenom Britanske imperije.

Nedavno je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo da smrt osnivača pokreta „Beli šlemovi“ Džejmsa le Mezjurea nije bila od koristi za Rusiju i Siriju, nego za pokrovitelje pokreta, jer je Mezjure znao sve njihove tajne.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala