Svetske zvezde u Beogradu: Ana Cigankova i Konstantin Alen u „Labudovom jezeru“

Pratite nas
U baletskoj predstavi Narodnog pozorišta na sceni Sava centra u glavnim ulogama nastupaju svetske baletske zvezde Ana Cigankova i Konstantin Alen.

Gostujući u baletskoj predstavi koju je na sceni našeg Narodnog pozorišta postavio i režirao Konstantin Kostjukov, mladi ruski umetnici pokazaće sve ono što ih je preporučilo da postanu prvaci prestižnih evropskih baletskih kuća, poput holandskog ili mađarskog nacionalnog baleta, Štutgart baleta...

Cigankova: Htela sam samo da igram...

U kratkom razgovoru za Sputnjik Ana Cigankova objašnjava kako se i čime dolazi do nivoa svetski prepoznatljivog umetnika.

„Ne znam kako to danas izgleda, ovo su druge generacije, ali znam da sam još kao mala htela samo da igram, ništa me drugo nije zanimalo. Znamo da su i tada roditelji često vodili decu na balet i odlučivali u njihovo ime. Međutim, postoje i deca koja o tome sama odlučuju. Ja sam bila jedno od njih. A to je važno, to da se stvarno želi, da postoji žar, da voliš samo to i da se samo tome posvetiš. I dalje verujem da je saznanje da znaš za šta si predisponiran i šta je tvoj afinitet — najbitnije za ceo život, za napredak i rezultate“.

Ana podseća da je baletska umetnost veoma teška, pogotovo školovanje, i da već na početku postavlja zahtev da se bude istrajan, kao vojnik:

© Sputnik / Dejana VukovićAna Cigankova između dva Konstantina
Svetske zvezde u Beogradu: Ana Cigankova i Konstantin Alen u „Labudovom jezeru“ - Sputnik Srbija
Ana Cigankova između dva Konstantina

„Teško je prolaziti sve to, i fizički i psihički. Zato i ostaju samo oni koji istrajavaju, a istrajavaju zato što vole da se time bave. Samo kad voliš možeš sve da istrpiš“.

„Labudovo jezero“ kao u detinjstvu

Uz podsećanje da je i beogradska premijera predstave sa domaćim solistima u glavnim ulogama našu publiku ostavila bez daha — zbog poznate muzike P. I. Čajkovskog i igre, raskošne scenografije i kostima Renata Balestre, pitamo je šta će novo i drugačije ona ponuditi na sceni Sava centra.

„Veoma sam se obradovala kada sam videla da je ovo verzija one predstve koju znam još od detinjstva, u kojoj je ispoštovano jezgro klasičnog baleta. Neke su stvari, naravno, osavremenjene, ali u suštini to je najbliže onome kako sam doživljavala ’Labudovo jezero‘ oduvek, još od malena. Sada u svemu tome učestvujem i to mi mnogo znači. A šta ću ja doneti? Mislim da je u tome i suština gostovanja i dolaska drugih solista: mi donosimo svoju interpretaciju, bez obzira što je to ista verzija i režija, donosimo svoje osećaje, svoj duh i rukopis u kreiranju uloge. Upravo to će ocenjivati i publika u Sava centru“.

Alen kao novi Konstantin

Za mladog prvaka „Štutgart baletaKonstantina Alena važno je, kaže, da ne zaboravimo da je, pored tehnike, ovde reč o priči, o velikom putovanju jednog princa koji je i usamljen i zaljubljuje se i pravi greške i pokušava da ih ispravi.

„Baletski umetnici su srećni, jer mogu da se izražavaju kroz umetničku formu u kojoj pokret može da stvori puno emocije. Ima tu, razume se, mnogo tehnike, ali važno je biti usredsređen na kontakt sa partnerom, na one trenutke kada se gledamo na sceni i iz tog pogleda pokušavamo da osetimo energiju. Da bismo zajedno iskazali i oživeli snažnu emociju“, kaže Konstantin, koji će pred beogradskom publikom odigrati ulogu Princa u najpopularnijem i po mnogima najlepšem baletu svih vremena.

Upitan kako se oseća kao „novi Konstantin“ na našoj baletskoj sceni, uz smeh odgovara da bi mu značilo da bude — novi Konstantin:

„Ako to postanem, biću srećan! Upoznao sam prvog Konstantina u svetu baleta, moje ime je veoma retko, pa je otuda sve ovo za mene posebno uzbudljivo“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala