Sirijski predsednik: SAD prodaju ukradenu naftu Turskoj

© AFP 2023 / KURDISTAN 24 CHANNELAmerička oklopna vozila na naftnom polju u blizini sirijskog grada Kamišlija.
Američka oklopna vozila na naftnom polju u blizini sirijskog grada Kamišlija. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Sirije Bašar el Asad optužio je Sjedinjene Američke Države (SAD) da Turskoj prodaju naftu ukradenu sa sirijskih nalazišta.

Time je Ankara saučesnik Vašingtona, smatra Asad.

Sirijski predsednik je u intervjuu za kinesku televiziju „Feniks“ izjavio da su ranije ova naftna polja zauzeli teroristi Nusra fronta, a potom i DAEŠ-a.

„Kada je tamo došao DAEŠ i potisnuo Nusru, tačnije, kad se DAEŠ spojio sa Nusrom, počeli su da kradu tu naftu i prodaju je. Kome? Prodaja je išla preko Turske. A sada Sjedinjene Američke Države kradu naftu i prodaju je Turskoj. Turska je saučesnik. To za nju nije problem“, rekao je Asad.

On je istakao da je Turska i ranije imala neposrednu ulogu u kupovini nafte od terorista, a sada je kupuje od Vašingtona.

Sirijska državna televizija saopštila je krajem novembra da su Amerikanci koncentrisali vojnu tehniku u oblasti naftnih polja u blizini grada Rumejlana, u provinciji Hasaka na severoistoku Sirije. Kasnije je američki predsednik Donald Tramp izjavio da su SAD preuzele kontrolu nad sirijskim naftnim poljima i sada sa naftom mogu da rade sve što žele.

Naftna polja u Siriji - Sputnik Srbija
Rusija: SAD zarađuju milione krijumčareći naftu iz Sirije

Asad je, takođe, naveo da se u Siriji nalazi ne stotine, već nekoliko hiljada američkih vojnika, uključujući pripadnike privatnih vojnih kompanija.

„Sjedinjene Američke Države se značajno oslanjaju na privatne vojne kompanije slične ’Blekvoteru‘. Dakle, čak i ako u Siriji ima nekoliko stotina američkih vojnika, još uvek ih ima nekoliko hiljada — možda čak i desetine hiljada civila koji rade za ove privatne vojne kompanije i bore se u Siriji. Stoga je teško utvrditi tačnu cifru, ali je definitivno u pitanju nekoliko hiljada ljudi“, zaključio je Asad.

Ranije je predsedavajući Zajedničkog odbora načelnika štabova američkih oružanih snaga general Mark Mili izjavio da će u Siriji ostati 500-600 američkih vojnika.

Američki predsednik Donald Tramp najavio je povlačenje vojske iz Sirije usred operacije Turske na severoistoku Sirije protiv kurdskih snaga. Pri tome su Sjedinjene Američke Države saopštile da će ostati na naftnim područjima na istoku zemlje i da će pomoći lokalnim Kurdima da ih kontrolišu.

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici od 2014. godine sprovode operaciju protiv DAEŠ-a u Iraku i Siriji, pri čemu u Siriji deluju bez dozvole vlasti zemlje koje takve akcije smatraju okupacijom.

U zemlji se nalazilo oko dve hiljade američkih vojnika, koji su zajedno sa kurdskim formacijama kontrolisali teritorije na istoku i severoistoku, koje su bogate prirodnim resursima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala