Pentagon o zatvaranju vojnih baza u Turskoj: Ulažemo napore da sačuvamo odnose sa Ankarom

© AFP 2023 / SR. AIRMAN KRYSTAL ARDREYAmerički vojni avion F-16 u turskoj vojnoj bazi Indžirlik
Američki vojni avion F-16 u turskoj vojnoj bazi Indžirlik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pentagon ulaže napore kako bi održao odnose sa Turskom u svetlu izjava njegovog rukovodstva o mogućem zatvaranju vojnih baza Indžirlik i Kuredžik za Sjedinjene Američke Države, saopštio je zvaničnik Pentagona za Sputnjik.
„Status naših snaga u Turskoj posmatramo kao simbol naše višedecenijske posvećenosti radu i pomaganju u odbrani našeg saveznika iz NATO-a i strateškog partnera Turske“, istakao je predstavnik Pentagona.

Zvaničnik je dodao da Turska „daje svoj doprinos u misijama (NATO-a) u Avganistanu, na Kosovu, u Iraku“ i važna je za ciljeve Strategije nacionalne odbrane Sjedinjenih Američkih Država.

On je naveo da Vašington namerava da uspostavi dijalog „ohrabrujući Tursku na konstruktivniju politiku u vezi sa S-400, Sirijom i drugim aspektima u kojima postoje nesuglasice“.

Ranije je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio da bi Ankara mogla da zatvori vojne baze Indžirlik i Kuredžik za vojsku Sjedinjenih Američkih Država kao odgovor na američke sankcije.

Vazduhoplovne snage SAD koriste avio-bazu Indžirlik u provinciji Adana na jugu Turske. Oni omogućavaju rad radarske stanice za rano upozoravanje o raketnom napadu, koja se nalazi u oblasti Kuredžik u provinciji Malatja na jugoistoku Turske i predstavlja deo sistema za protivraketnu odbranu NATO-a u Evropi.

Nabavka ruskih PVO sistema

Kupovina najnovijih ruskih sistema za protivvazdušnu odbranu S-400 izazvala je krizu u odnosima Turske i Sjedinjenih Američkih Država. Isporuka sistema počela je sredinom jula. Prema rečima turskog predsednika „Trijumfi“ bi mogli da u potpunosti uđu u službu u aprilu 2020. godine. Vašington je zahtevao da se sporazum obustavi i da se umesto njih nabave američki sistemi „Patriot“.

U slučaju odbijanja, Vašington je zapretio sankcijama i odlaganjem ili poništavanjem prodaje Turskoj najnovijih američkih lovaca F-35, ali je Turska odbila da učini ustupke.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala