Srbija Malti uputila molbu za odlaganje odluke o srpskoj deci

© www.mfa.gov.rsMinistarstvo spoljnih poslova Srbije
Ministarstvo spoljnih poslova Srbije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo spoljnih poslova Srbije zakazalo je konzularne konsultacije sa Maltom za 27. januar 2020. godine, kako bi se pronašlo rešenje za problem porodica iz Srbije čija deca ne mogu da dobiju boravišnu dozvolu zbog nedovoljnih prihoda roditelja.

Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je preko Ambasade Republike Srbije u Rimu, koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Maltu, upoznato sa sve učestalijim žalbama državljana Srbije koji borave i rade u Republici Malti na tretman porodica sa maloletnom decom zbog nedovoljnih prihoda na godišnjem nivou, javio je RTS.

Ministarstvo navodi da je reč o unutrašnjim propisima Malte koji se odnose na državljane svih država koje nisu članice EU, a koji su u nadležnosti organa zaduženog za izdavanje boravišnih dozvola.

Ministarstvo spoljnih poslova je od nadležnih organa Malte zatražilo hitno obaveštenje o propisima kojima je regulisan boravak na Malti, o proceduri neophodnoj za regulisanje ovih pitanja, kao i informacije o eventualnim mogućnostima za rešavanje nastalih problema.

„Imajući u vidu kompleksnost ovog pitanja, Ministarstvo spoljnih poslova je ranije već iniciralo konzularne konsultacije sa Maltom, kako bi se ovo, ali i druga pitanja, sa malteškom stranom razmotrila i kako bi se pronašlo rešenje. Ova inicijativa je prihvaćena, pa su konzularne konsultacije zakazane za 27. januar 2020. godine“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Ministarstvo je takođe uputilo molbu malteškim organima vlasti da razmotre mogućnost odlaganja donošenja odluka u vezi sa ovim pitanjima do obavljanja konzularnih konsultacija i rešavanja problema.

Na rešavanju ovog pitanja je, kako se navodi, angažovan i počasni konzul Republike Srbije na Malti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala