Moskva odbacuje navode UN o surovom ophođenju FSB prema građanima Ukrajine

© AP Photo / Dmitry LovetskyMinistarstvo inostranih poslova Ruske Federacije
Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva odbacuje optužbe misije UN o navodnom surovom ponašanju prema zatvorenim građanima Ukrajine, saopštili su u Ministarstvu inostranih poslova Rusije.

Situacija u Ukrajini ostaje napeta, nastavlja se stradanje dece, dok je desetine hiljada porodica za pet godina rata ostalo bez svojih domova, navode u ruskom spoljnopolitičkom resoru. MIP deli zabrinutost misije povodom nastavka flagrantnog i sistematskog kršenja prekida vatre sa ukrajinske strane.

„Između ostalog, u izveštaju se pominju slučajevi izvršenja kazni bez suda, samovoljnog pritvaranja ljudi, pojedinačna hapšenja, korišćenja mučenja i surovog ponašanja prema civilima na teritoriji pod kontrolom Kijeva“, navodi se u resoru.

MIP Rusije je zabrinut i sudskim procesom povodom događaja iz Odese iz maja 2014. godine. Pri tome, govori se da u Moskvi nisu iznenađeni ni odsustvom napretka u otkrivanju krivaca za ubistva tokom događaja na „Majdanu“ u Kijevu.

„Sve ove činjenice pokazuju da Kijev ne može da pokaže političku volju i izvrši detaljnu i nepristrasnu istragu činjenica kršenja ljudskih prava pripadnika Oružanih snaga Službe bezbednosti Ukrajine“, ukazali su u MIP-u.

Moskva primećuje da Kijev ne pokazuje ni spremnost da osigura prava nacionalnih manjina.

„Odbacujemo optužbe da se Federalna služba bezbednosti navodno surovo ophodi prema ukrajinskim građanima“, piše u dokumentu.

Ministarstvo je pozvalo eksperte UN da se oslanjaju na zvanične izvore informacija.

Ranije je posmatračka misija UN za ljudska prava u Ukrajini objavila izveštaj u Ženevi za period od 16. avgusta do 15. novembra 20019. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala