Kremlj: Nadamo se da će Zelenski održati predizborna obećanja

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da postoji razlika u politici prema Donbasu između bivšeg predsednika Ukrajine Petra Porošenka i njegovog naslednika Vladimira Zelenskog.

„Nije posao Moskve da govori o razlikama, mada razlika u pristupima svakako postoji. Jedan predsednik je počinjao rat, dok je kamen-temeljac predizbornih obećanja novog predsednika bio završetak rata. Nadamo se da će se to realizovati, i da će Kijev proći veliki deo svog puta u smislu realizacije Minskih sporazuma“, rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Prema njegovim rečima, najvažnije je da Ukrajina ispuni „obaveze iz Minskih sporazuma koje je preuzela na sebe prema čitavom paketu mera“.

Peskov je takođe istakao da je neophodno da se detaljno prouči nacrt zakona o decentralizaciji, koji je Zelenski uneo na razmatranje Vrhovnoj radi. U dokumentu se predlaže izmena administrativno-teritorijalne strukture zemlje i uvođenje institucije prefekta. Međutim, u tekstu se ništa ne govori o posebnom statusu Donbasa.

Portparol Kremlja je istakao da se dokument treba „detaljno analizirati“ i proveri da li je u skladu sa Minskim sporazumima i Štajnmajerovom formulom.

Ranije je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski uneo u Vrhovnu radu na razmatranje nacrt zakona o uvođenju izmena u Ustav Ukrajine (o decentralizaciji vlasti).

Kako se navodi u saopštenju, nacrt zakona trenutno razmatra parlament.

Ukrajinski predsednik je okarakterisao nacrt zakona kao hitan, a njegov tekst nije još objavljen.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala