Hoće li se ruski sportisti takmičiti pod zastavom Carske Rusije

© Sputnik / Aleksandr Vilьf / Uđi u bazu fotografijaKlizačica na Olimpijskim igrama sa ruskom zastavom.
Klizačica na Olimpijskim igrama sa ruskom zastavom. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski sportisti na međunarodnim takmičenjima bi mogli nastupati pod specijalnom olimpijskom zastavom, izjavio je šef Heraldičkog saveta pri predsedniku Rusije Georgij Vilinbahov u intervjuu televiziji NTV. Među predlozima je i zastava sa crnim dvoglavim orlom iz vremena Carske Rusije.

Vilinbahov je naglasio da je lišavanje sportista mogućnosti da vide zastavu svoje države i da slušaju svoju himnu na takmičenjima — „udar na prestiž i samoljublje. To je šamar“.

„Međutim, uvek mogu biti pronađena rešenja. Mi smo spremni da u ovoj oblasti profesionalno pomognemo da se zvanično napravi ruska olimpijska zastava. Zašto ne možemo imati olimpijsku zastavu koja bi se mogla nositi ili zajedno sa državnom ili sama, ali koja bi označavala ekipu naše države, a ne internacionalnu zastavu sa pet prstenova“, rekao je Vilinbahov.

On je naglasio da na zastavi može biti nacrtan crni dvoglavi orao na beloj površini, koji je ranije bio na sportskoj odeći Olimpijaca Ruske Imperije.

Prošle nedelje Izvršni odbor VADA jednoglasno je usvojio preporuke Nezavisnog odbora za usaglašenost VADA (CRC) i suspendovao ruske sportiste sa velikih međunarodnih sportskih takmičenja u naredne četiri godine, uključujući i Olimpijske i Paraolimpijske igre. Dozvolu za takmičenje dobiće samo „čisti“ sportisti iz Rusije koji će se takmičiti u neutralnom statusu, tj. bez ruske zastave. Za Rusku antidoping agenciju (RUSADA) navedeno je da ne poštuje svetski antidoping kodeks.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala