Amerikanci bi u narednih deset dana trebalo da daju presudnu reč u Prištini

© AP Photo / Visar KryeziuKosovski izbori
Kosovski izbori - Sputnik Srbija
Pratite nas
Priština bi umesto nove vlade mogla da dobije nove izbore, ukoliko se Aljbin Kurti i Isa Mustafa ne dogovore ko će zameniti Hašima Tačija na mestu predsednika lažne države Kosovo. Kurti priželjkuje nove izbore, jer bi dobio koji glas više, dok se za Srbe na Kosmetu ništa ne bi promenilo. Presudnu reč o daljim koracima mogli bi da daju Amerikanci.

Za deset dana znaće se da li Kosovo ide na nove izbore ili će dobiti novu vladu privremenih institucija. Koja će varijanta prevagnuti zavisi od pitanja: Da li će stranka Ise Mustafe (DSK) odustati odustati od zahteva da se u koalicionom sporazumu sa „Samoopredeljenjem“ Kurtijeva stranka pisano obaveže da će umesto Hašima Tačija u predsedničku fotelju sesti neko iz DSK-a.

Raport kod Amerikanaca

Tači je zakazao za 26. decembar konstitutivnu sednicu parlamenta privremenih institucija Kosova na kojoj će se znati da li je Kurtijevo „Samoopredeljenje“ uspelo da obezbedi 61 glas za formiranje vlade privremenih institucija.

Mediji u Prištini spekulišu da je kamen spoticanja za formiranje vlasti upravo Tači, to jest — funkcija njegovog naslednika, jer Kurti ne želi da mesto predsednika privremenih institucija Kosova pripadne stranci Ise Mustafe, koji bi najverovatnije i sam bio kandidat za predsednika lažne države Kosovo. Jer Kurti želi da razgovore sa Beogradom drži pod kontrolom.

S obzirom na ozbiljnost situacije, u postizbornu političku igru umešala se i američka ambasada, koja je imala odvojene razgovore sa Kurtijem i Mustafom, posle čega su obojica izjavili da će uspeti da se usaglase do 26. decembra. Za sada je poznato da je Kurti viđen za premijera privremenih prištinskih institucija, dok mesto predsedavajućeg skupštinom ovih privremenih institucija pripada Vljosi Osmani iz DSK-a. U uspeh ove koalicije malo ko veruje i u Prištini, jer tvrde da je neprirodan.

Darko Dimitrijević, politički analitičar sa Kosova i Metohije, ne veruje da će doći do novih izbora.

Nove izbore najmanje priželjkuje međunarodna zajednica, jer je to nešto što je skupo, a proces bi išao iz početka. Mislim da to ne odgovara nikome, ali pošto je ovde sve moguće, ni ta mogućnost nije isključena“, kaže Dimitrijević.

I da dođe do novih izbora, Dimitrijević je uveren da bi rezultati bili slični sadašnjim, i da se u suštini ne bi ništa promenilo — ni za Albance, ali ni za Srbe.

Izbori su skupa igračka

Politički analitičar Dragomir Anđelković veruje da su mogući novi izbori na Kosovu, ali je saglasan da bi pozicija Srba ostala ista.

„Ključna stvar je u borbi za to ko će sutra biti centralni igrač na Kosovu. Naprosto, stara garnitura koja je vodila glavnu reč na Kosovu, od Tačija, pa nadalje, ima veoma nizak rejting i smatra se skoro pa otpisanim političarima. Kurti i Mustafa sada misle da je kucnuo njihov momenat, ali to misle i jedan i drugi za sebe, a ne za tu njihovu koaliciju“, ubeđen je Anđelković.

Ipak, kako dodaje, Kurti bi na novim izborima dobio neki poen više, pa je veliko pitanje da li se on iskreno buni protiv novih izbora ili je to samo taktika.

Anđelković smatra da spor oko budućeg predsednika lažne države Kosovo ima veze i sa tim ko će voditi pregovore sa Beogradom, ali ipak misli da su na to sada manje fokusirani, jer, kako kaže, ko god da bude, Srbima i Beogradu misle isto.

Prištinski portal „Koha ditore“ izveštava da su sastanci koje su lideri stranaka imali prošle nedelje samo stvorili veću distancu među njima i da su se stranke zabarikadirale iza svojih pozicija, što analitičarima na Kosovu daje više razloga za nove izbore, uz podsećanje da je američki ambasador obavio razgovore sa obe strane.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala