Zahtevi iz Tokija za čitavim Kurilskim arhipelagom — pretnja suverenitetu Rusije

© Sputnik / Alexander Liskin / Uđi u bazu fotografijaStene na ostrvu Šikotan, ili Spanberg na Kurilima
Stene na ostrvu Šikotan, ili Spanberg na Kurilima - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin ocenio je kao pretnju poziv šefa opozicione Komunističke partije Japana da na pregovorima sa Rusijom Tokio zatraži sva ostrva Kurilskog arhipelaga.

Prema rečima Volodina, ovakve izjave „potkopavaju poverenje između dveju država“.

Ostrvo Šikotan Sahalinske oblasti  - Sputnik Srbija
Zahtev iz Japana: Celi Kurili nama! Stigao odgovor Rusije

„Mi ih smatramo kao pretnju teritorijalnoj celovitosti i suverenitetu Rusije“, navodi se u komentaru parlamentarca, objavljenom na sajtu Državne dume.

On je naglasio da takvi „pozivi nanose štetu odnosima Rusije i Japana koji se grade na principima prijateljstva, otvorenosti i odsustva dvojnih standarda“.

Volodin je naglasio da pokušaji da se revidiraju rezultati Drugog svetskog rata „neće ići ni u korist Japana, niti bilo koga drugog“.

„Istorija nas uči da će loše usvojene lekcije iz prošlosti obavezno kazniti lenjivog đaka. Predsednik Komunističke partije Japana Kazuo Šii kao niko drugi u toj zemlji treba da pamti do čega mogu dovesti reakcionarne izjave“, dodao je predsednik Državne dume.

Predsednik Komunističke partije Japana Kazuo Šii izjavio je da je najbrži način da se vrati južni deo Kurila — zatražiti od Moskve čitav arhipelag, uključujući njegov severni deo. On je nazvao nepravednim mirovni sporazum iz San Franciska koji je potpisan nakon Drugog svetskog rata, a kojim je Tokio izgubio Kurilski arhipelag.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala