Usvojena Deklaracija pravoslavnog srpskog naroda u Crnoj Gori: Tako nam Bog pomogao!

CC BY 3.0 / Wikipedia/Djordje Stakić / Manastir Morača
Manastir Morača - Sputnik Srbija
Pratite nas
U manastiru Morača donesena je Deklaracija narodnih skupština pravoslavnog srpskog naroda u Crnoj Gori.

Vlast u Crnoj Gori ukida vladavinu prava, razara zajedničke duhovne i državne vrednosti i jedinstveni identitet naroda. Svom privatnom interesu podređuje opšti interes, destabilizujući odnose među većinskim pravoslavnim narodom, ali i tolerantne međunacionalne odnose u Crnoj Gori. Ovo je deo Deklaracije narodnih skupština pravoslavnog srpskog naroda u Crnoj Gori, donesene u drevnoj Nemanjića lavri, manastiru Morača, prenose „Novosti“.

Deklaracija, usvojena na skupu Veća narodnih skupština, počinje sledećim rečima:

Poštujući osmovekovnu postojanost i tradiciju Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, oslonjeni na zajedničke duhovne vrednosti kao temelje jedinstvenog identiteta naroda, okrenuti potrebama i interesima sopstvenog naroda u budućnosti, s uporištem u prirodnom pravu da se ne priznaju odluke koje ne proishode iz slobodno izražene volje građana Narodne skupštine Banjana „Vladika Sava Kosanović“, Bjelopavlića „Bijeli Pavle“, Bratonožića „Pejo Stanojev“, Vasojevića „Vaso“, Vranešana, Golije, Grahovljana „Stara Hercegovina“, Grbljana, Drobnjaka, Župe nikšićke, Katunske nahije, Kuča „Marko Miljanov“, Lješanske nahije, Matice Boke, Moračana „Svetigora“, Ozrinića, Pivljana „Bajo Pivljanin“, Pipera „Pipo“, Pljevljaka i Durmitoraca, Riječke nahije, Rovčana „Gojak“, Uskoka, Crmničana i Šaranaca, ne prihvataju jednostrano predložen Zakon o slobodi veroispovesti.

Izražava se oštro protivljenje predloženom zakonu:

Prokazani zakon o slobodi veroispovesti vlast namerava da donese uz pomoć manjinskih naroda druge vere, koji bi, prihvatajući da na ovakav način učestvuju u donošenju ovog zakona, pokazali duboko nerazumevanje prema ovom složenom pitanju. Stoga naše sugrađane, rimokatolike i muslimane, najdobronamernije umoljavamo da ne prihvataju ovakav zakon, jer se takav zakon ne može doneti bez konsenzusa svih zainteresovanih strana.

Radi očuvanja osnova duhovnog i verskog identiteta, navodi se u Deklaraciji, Narodna skupština srpskog naroda u Crnoj Gori objediniće sve svoje snage, lični autoritet, društveni uticaj, organizacionu strukturu i sva druga sredstva da spreči prokletstvu predatu organizaciju da skrnavi viševekovne svetinje koje su nam uz amanet na čuvanje ostavili naši svetitelji i slavni preci.

„Tako nam Bog pomogao“, kaže se u Deklaraciji predstavnika Srba u Crnoj Gori, koji su „na nogama“ posle usvajanja u Vladi Crne Gore Predloga zakona o slobodi veroispovesti. On je u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, ali i među vernicima i u ogromnom delu pravoslavnog življa, okarakterisan kao zakon o otimanju svetinja SPC.

Nakon najave mitropolita Amfilohija da će mošti Svetog Vasilija Ostroškog biti donete na crkveno-narodni sabor u Nikšiću 21. decembra u znak pomirenja, Crna Gora svedoči pravoj provali govora mržnje od strane vlasti i njoj naklonjenih medija i „analitičara“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala