Prvo je hteo da prekopa Jasenovac, a sada poručuje: NDH nije bila samo fašistička tvorevina!

CC0 / / Prisilno pokatoličavanje Srba u Mikleušu, Slavonija 1943.
Prisilno pokatoličavanje Srba u Mikleušu, Slavonija 1943. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kandidat za predsednika Hrvatske Miroslav Škoro izjavio je da NDH nije bila samo fašistička tvorevina, iako istorijske činjenice kažu da je bila. Škoro je, inače, poznat i po inicijativi da se prekopa Jasenovac.

On je u intervjuu za „Slobodnu Dalmaciju“ kazao da je tačno da se pozdrav Za dom spremni koristio u NDH, ali i da se kao platežno sredstvo koristila kuna, a da je himna bila „Lijepa naša domovino“.

„Tačno je i to da je u Domovinskom ratu postojala jedinica HOS-a kojoj je pozdrav bio ’Za dom spremni‘, da je tu insigniju na svojoj ruci nosio i moj kum dok je branio demokratsku Hrvatsku. To su različiti istorijski konteksti, što je, uostalom, na neki način priznao i Ivica Račan kad je dopustio legalizaciju HOS-ovih insignija“, rekao je Škoro za „Slobodnu Dalmaciju“.

Govoreći o plakatima na ćirilici koje je postavilo Srpsko narodno veće, Škoro je rekao da plakati mogu biti napisani i na svahiliju, ali da je pitanje odakle novac za te plakate.

„U ovo doba godine, a pogotovo kad su izbori, plakatno je mesto jako skupo. Ja to dobro znam, zato što za razliku od Pupovca plakate plaćam iz svog džepa. Meni je neprihvatljivo da pripadnici srpske manjine u pojedinim delovima Hrvatske žive strašno loše, a SNV troši golemi novac i to dobijen iz budžeta na plakate koji valjda treba da posluže kao provokacija“, rekao je Škoro, inače poznat po inicijativi da se prekopa Jasenovac.

Upitan da li mu smeta koalicija HDZ-a i SDSS-a, Škoro je rekao da mu smeta etnobiznis.

„Smatram da u demokratiji niko ni na koji način ne bi smeo da bude privilegovan ni diskriminisan. Pupovac hrvatske državljane deli na ’naše‘ i ’njihove‘. To je recidiv velikosrpske agresije“, rekao je Škoro.

On je ponovio i da bi, da ima zakonski osnov za zabranu, pokrenuo pitanje zabrane SDSS-a i bilo koje stranke.

„To je stvar odlučnosti i odgovornosti. Odluku o zabrani na kraju donosi Ustavni sud. Pupovac je svojim izjavama destabilizovao ustavnopravni poredak. Nedopustivo je u 21. veku Hrvatima konstantno na nos nabijati prošlost i stavljati nas u kontekst fašizma. Dokle to? Pa upravo su Hrvati pobedili poslednji fašizam u Evropi — velikosrpski fašizam“, rekao je Škoro.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala