Poljska: Mogli bismo postati žrtve antagonizma Zapada i Rusije

© Sputnik / Filip Klimaševskiй / Uđi u bazu fotografijaČovek nosi zastavu Poljske
Čovek nosi zastavu Poljske - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pokušaji da se od Rusije napravi neprijatelj mogli bi imati negativne posledice za Poljsku, izjavio je šef kabineta predsednika ove zemlje Kšištof Ščerski u intervjuu agenciji Rojters.
„Kao zemlja-sused Rusiji nikada nećemo insistirati na antagonizmu u odnosima između Zapada i Rusije, jer bismo tada mogli postati žrtve tog antagonizma“, naglasio je Ščerski, komentarišući reči predsednika Poljske Andžeja Dude da Varšava ne smatra Moskvu neprijateljem, ali da je Rusija „sused sa kojim se Alijansa ne slaže u svemu“.

On je, takođe, podsetio da je na samitu NATO-a u Londonu predsednik Francuske Emanuel Makron pozvao Varšavu da preispita odnose sa Moskvom, ali da francuski lider nije uspeo da utiče na Dudin stav, naglasio je Ščerski.

On smatra da Poljska ima „ograničene“ mogućnosti za diplomatiju, kao i mogućnosti za dijalog sa Rusijom.

„Ruska politika može da se promeni, ona može da otvori put ka širem dijalogu, ali za to će biti potrebno da se promene uslovi. Pre svega, da se odstupi od politike sile u regionu“, zaključio je on.

Sâm predsednik Poljske priznao je nakon sastanka sa Makronom da su sa Moskvom neophodni pregovori, pošto je „Rusija sused i Rusija je partner“.

Moskva je više puta izjavljivala da ni za koga ne predstavlja pretnju, ali da neće zanemariti dejstva koja su potencijalno opasna po njene interese.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala