Ledolomci na nuklearni pogon režu Severni morski put

© Sputnik / Pavel Lьvov / Uđi u bazu fotografijaRuski ledolomac na Arktiku
Ruski ledolomac na Arktiku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zahvaljujući ledolomcima na nuklearni pogon, plovidba Severnim morskim putem biće moguća tokom cele godine. Rusko preduzeće „Atomflot“ dobiće uskoro nekoliko ledolomaca LK-60JA, saopštio je generalni direktor tog preduzeća Mustafa Kaška.

„Nakon što stignu novi ledolomci, počinjemo aktivno savladavanje istočne maršrute. Navigacija tokom cele godine će verovatno početi kada se pojavi ledolomac ’Lider‘“, precizirao je Kaška.

Prema njegovim rečima, ledolomci tipa LK-60JA (Projekta 22220) opremljeni su novim reaktorima, koji će omogućiti da se dopuna goriva obavlja mnogo ređe, što je važno tokom dugih putovanja.

Za ledolomce na nuklearni pogon nema zime

„Oni imaju veće mogućnosti nego postojeći ledolomci, i to ne samo kada je u pitanju snaga i probijanja leda. Oni imaju novi sistem reaktora, koji će omogućiti da se točenje goriva obavlja mnogo ređe. Za nas je to veoma važno zbog toga što možemo da povećamo operativni period ledolomaca, koji neće raditi 7-8 meseci godišnje, nego 10, što je takođe od izuzetnog značaja“, naglasio je Kaška.

Takođe je dodao da je količina tereta prevezenog Severnim morskim putem u 2019. godine dostigla oko 30 miliona tona.

Ranije je generalni direktor preduzeća „Baltičko postrojenje za brodogradnju“ Aleksej Kadilov saopštio da će ledolomci tipa „Lider“ omogućiti proboj u ruskoj ekonomiji.

© YouTube / Timelab ProRuski ledolomac na Arktiku
Ledolomci na nuklearni pogon režu Severni morski put - Sputnik Srbija
Ruski ledolomac na Arktiku

„Ako danas izvoz tečnih naftnih derivata i gasa teče uglavnom na Zapad, a oni se zatim pretovaraju na obične brodove za prevoz gasa i tankere i sve to ide na Daleki istok, onda će u slučaju izgradnje ledolomaca tipa „Lider“, a stručnjaci smatraju da bi trebalo da ih bude najmanje tri, to obezbedi plovidbu tokom cele godine i izvoz ugljovodonika na istok. To je znatno kraći put, a što je još važnije — glavni potrošači tečnog prirodnog gasa su Južna Koreja, Japan i Kina. To je ogromno i nepresušno tržište“, zaključio je Kadilov.

Arktička flota imaće 13 ledolomaca

Ledolomci LK-60JA (Projekta 22220) predstavljaju novi tip ruskih nuklearnih ledolomaca snage 60 megavati sa nuklearnim pogonskim sistemom. Trenutno se u „Baltičkom postrojenju“ grade tri nuklearna ledolomca — „Arktik“, „Sibir“ i „Ural“.

Ledolomac „Arktik“ je 12. decembra započeo testiranja na moru pomoću dizel-generatora. Brod se vraća u luku 14. decembra.

Završni deo morskih testiranja planiran je za mart-april naredne godine.

Ledolomci se grade kako bi zamenili sovjetske brodove, od kojih će samo jedan ostati u funkciji nakon 2030. godine.

Prema rečima ruskog predsednika Vladimira Putina, Arktička flota će do 2035. godine brojati najmanje 13 teških ledolomaca, od kojih će devet biti na nuklearni pogon.

© SputnikRuski nuklearni ledolomci
Ledolomci na nuklearni pogon režu Severni morski put - Sputnik Srbija
Ruski nuklearni ledolomci
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala