Japanski političar: Poništiti mirovni sporazum zbog Kurila

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaObala ostrva Kunašir Kurilskog arhipelaga
Obala ostrva Kunašir Kurilskog arhipelaga - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tokio bi u pregovorima sa Moskvom trebalo da označi stav prema kome je ceo Kurilski arhipelag „japanska teritorija“, izjavio je u intervjuu listu „Jomiuri“ lider opozicione Komunističke partije Japana Kazuo Šii.

Japanski političar smatra da je mirovni sporazum iz San Franciska zaključen posle Drugog svetskog rata „nepravedan“, jer je Japan potpuno odustao od pretenzije prema Kurilskim ostrvima.

Kazuo Šii smatra da bi zemlja mogla da „dobije“ ostrva južnog dela Kurilskog arhipelaga ako počne da pretenduje, između ostalog, i na severni deo arhipelaga.

„Potrebno je ispraviti ovu nepravdu i poništiti mirovni sporazum u kojem se priznaje odustajanje od (Kurilskog) arhipelaga“, istakao je političar.

Spor zbog Kurilskih ostrva

Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomaj, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine. Tokio je vraćanje tih ostrva postavio kao uslov za zaključivanje mirovnog sporazuma s Ruskom Federacijom, koji nakon Drugog svetskog rata nije bio potpisan. Sovjetski Savez i Japan potpisali su 1956. godine Zajedničku deklaraciju u kojoj je Moskva pristala da razmotri mogućnost predaje Japanu ostrva Habomai i Šikotan nakon zaključivanja mirovnog sporazuma, a sudbina Kunašira i Iturupa nije dotaknuta.

Kurilska ostrva - ostrvo Iturup - Sputnik Srbija
Rusija je spremna za pregovore sa Japanom

Kasniji pregovori nisu ničim rezultirali i mirovni sporazum nakon Drugog svetskog rata nikada nije ni potpisan. Stav Moskve zasniva se na tome da su Južni Kurili ušli u sastav Sovjetskog Saveza nakon Drugog svetskog rata i da ruski suverenitet nad njima, koji ima odgovarajuće međunarodno-pravne osnove, nije upitan.

Nakon sastanka lidera Rusije i Japana u Singapuru 14. novembra 2018. japanski premijer Šinzo Abe je izjavio da su se strane dogovorile da ubrzaju proces pregovora o mirovnom sporazumu zasnovanom na Zajedničkoj sovjetsko-japanskoj deklaraciji iz 1956. godine. To je ozbiljan ustupak Japana, jer je do sada njegov zvanični stav bio zahtev za vraćanjem ostrva Kunašir, Iturup, Šikotan i Habomai i tek nakon toga – zaključivanje mirovnog sporazuma.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala