Američki mediji: Vašington proterao dvojicu kineskih diplomata

© REUTERS / Hyungwon KangZastave Kine i SAD u Vašingtonu
Zastave Kine i SAD u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američka Vlada je bez velike buke proterala ove jeseni dvojicu diplomata nakon što su posetili vojnu bazu u Virdžiniji, pišu mediji pozivajući se na neimenovane izvore.

Kako se navodi, ovo su prve kineske diplomate za poslednjih 30 godina koje su osumnjičene da su se bavile špijunažom, piše „Njujork tajms“.

Američki činovnici smatraju da je makar jedan od kineskih diplomata bio oficir obaveštajne službe koji je radio pod pokrićem. To je američkom listu potvrdilo čak šest izvora.

Severna Koreja - Sputnik Srbija
Svet nemoćan pred kapricima Severne Koreje
Incident se desio u septembru. Ni Vašington ni Peking o tome nisu obavestili javnost. U SAD su uvereni da Kina povećava špijunske aktivnosti u SAD i u toj sferi predstavlja veću pretnju nego druge države. Između ostalog, tvrdi se da su poslednjih meseci kineske diplomate počele češće da posećuju istraživačke i vladine objekte, bez prethodnog obaveštenja.

Proterivanje kineskih diplomata iz SAD je prvo od 1987. godine, kada je Vašington proterao dva službenika kineske ambasade.

U poslednje vreme su odnosi između SAD i Kine zaoštreni zbog trgovinskog rata između dveju država. U petak je Kina potvrdila da je postignut konsenzus oko prve faze trgovinskog sporazuma sa SAD.

Međutim, SAD su izrazile spremnost da uvedu takse u slučaju da Kina prekrši uslove trgovinskog sporazuma.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala