Zločin u kafiću „Panda“: 21 godina bez istine i bez odgovornih

Pratite nas
Dvadeset jedna godina je prošla od ubistva šestorice srpskih mladića u kafiću „Panda“ u Peći. Više od dve decenije nema novih detalja o tom zločinu i o njemu se zna onoliko koliko se saznalo na početku istrage.

Četrnaestog decembra 1998. godine oko osam sati uveče dvojica maskiranih muškaraca upala su u kafić „Panda“ u Peći i ubila iz automatske puške petoricu gimnazijalaca i jednog studenta. Roditelji Ivana Obradovića, Zorana Stanojevića, Svetislava Ristića, Dragana Trifovića, Vukosava Gvozdenovića i Ivana Radevića još čekaju istinu o tom događaju, prenosi RTS.

„Taj zločin koji se desio tada u kafiću ’Panda‘ jeste bio zločin nad nedužnom decom, nedužnim mladićima. Počinili su ga učinili upravo oni albanski separatisti, koji su želeli da se dešava ono što se danas događa na Kosovu i jednu ovakvu državu koja je nastala na krvavim temeljima“, rekao je ministar za rad, socijalna i boračka pitanja Zoran Đorđević.

Do 2015. godine slučaj „Panda“ bio je u Tužilaštvu za ratne zločine, posle čega ga preuzima Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Od tada do danas saslušana su 34 svedoka i pribavljeni su mnogi dokazi. Istraga se vodi protiv nepoznatih izvršilaca ubistva.

„Za nas je zaista važno da saznamo šta se tada desilo i ko je kriv za ubistvo te dece, tih mladića, ali je dosta teško rešavati zločine kada ih neko deset ili 15 godina pre vas nije rešavao“, istakla je premijerka Ana Brnabić.

Istragu otežava i to što srpska policija i srpsko tužilaštvo ne mogu da rade na prostoru Kosova i Metohije, objašnjava ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. On podseća da poslednjih 19 godina nadležnost imaju međunarodne snage — Kfor, Unmik i Euleks.

„Pretpostavljam da su već naporno radili na tome pošto se zločin dogodio pre 21 godinu, pretpostavljam da su sve saslušali, prikupili DNK, da su razgovarali sa svedocima. Naši državni organi nemaju punu mogućnost da to urade i spremni smo da u svakom trenutku pružimo pomoć“, naveo je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Za više od dve decenije od kako je šest srpskih mladića ubijeno u kafiću „Panda“ mnogo puta se nagađalo o mogućim izvršiocima. Zločin se prvo pripisivao pripadnicima OVK, potom da iza toga čina stoje strane službe, a od pre nekoliko godina kao mogućnost se pominje i umešanost tadašnjih pripadnika MUP-a u taj zločin.

Slučaj „Panda“ je samo jedan od brutalnih zločina na kojima je „nastalo“ Kosovo (pažnja: uznemirujući sadržaj!).

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala