U nedelju na Sputnjiku — mati Anastasija iz spaljenog i vaskrslog Deviča priča o sudbini Kosova

© Sputnik / Branko MaksimovićIgumanija manastira Devič, mati Anastasija.
Igumanija manastira Devič, mati Anastasija. - Sputnik Srbija
Pratite nas
U nastavku ekskluzivnog serijala „Sputnjik na srpskom Kosovu“ u nedelju pogledajte intervju sa mati Anastasijom, igumanijom Manastira Devič.

U velikoj svetinji iz 15. veka, opkoljenoj isključivo albanskim naseljima i gustom šumom, danas živi samo pet monahinja.

Manastir Devič je sazidan na mestu gde se podvizivao Sveti Joanikije, čija su čuda u njega dovodila i Albance do 1999. godine, kada je opljačkan, kada je razbijen kivot sa moštima Čudotvorca i kada su ikone oskrnavljene.

U pogromu 2004. godine svetinja je spaljena u prisustvu vojnika Kfora. Monahinje su, tek pod pretnjom silom, napustile svoj dom, ali su se ubrzo i vratile.

Sa mati Anastasijom, koja je u manastir došla sa 12 godina, razgovaramo o povratku, ali i o ponovnom pokušaju otimanja srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji.

Pitamo je kako gleda na brojna rešenja za rasplet kosovke krize.

Govorimo o odnosu sestrinstva prema retkim Albancima koji ponovo dolaze da se poklone svetim moštima, kao i o njenom posebnom odnosu sa patrijarhom Pavlom, koji joj je bio episkop punih 30 godina.

Saznajte i koju poruku mati Anastasija ima za one koji mogu da utiču na to da Srbi ostanu na svome, na svetoj zemlji svojih predaka.

Ekskluzivni serijal „Sputnjik na srpskom Kosovu“ možete pratiti na našem portalu, fejsbuk profilu i jutjub kanalu.

U nastavku vas očekuju reportaže iz Prizrena, intervju sa igumanom Dečana Savom Janjićem, ispovest dve monahinje, koje su jedine Srpkinja koje još žive u Đakovici u Manastiru Uspenja Presvete Bogorodice, ali i priče o životu običnog, najobespravljenijeg naroda u Evropi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala